България ще получи американски втечнен газ през юни и вече

...
България ще получи американски втечнен газ през юни и вече
Коментари Харесай

Кирил Петков след визитата в САЩ: Договорихме газ на по-ниски цени и без посредници

България ще получи американски полутечен газ през юни и към този момент договаря за дълготрайни доставки на цени много под тези на „ Газпром “. Това съобщи министър председателят Кирил Петков при завръщането си от Съединени американски щати.

„ За юни към този момент имаме два кораба полутечен газ, който ще бъде малко под цената на „ Газпром “ ". В момента към този момент почнахме договарянията за дълготраен контракт, който ще бъде в действителност с цени много по-ниски, даже от тези 2 кораба. Когато се осредни цялото количество, ще бъде с много по-ниска цена. Ние договорихме количествата характерно за България. Те демонстрират и поддръжката на нашите сътрудници “, изясни той.

Петков съобщи, че газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция непосредствено в газопреносната система на България.

„ Договорът ще бъде непосредствено сред американската компания и „ Булгаргаз “, няма да има медиатори “, акцентира министър председателят.

„ Въпреки че цените в Европа са доста високи, цената, която ние успяхме да договорим, е много под пазарните цени сега “, добави той.

 Премиерът добави, че държавното управление продължава да работи и по количествата азерски газ.

„ Американската страна и американските компании ще доставят количествата през кораби, само че ние продължаваме да чакаме азерското количество и настрана приказваме и с други страни. Така че, никой да не си мисли, че просто заместваме един снабдител с различен, а ние избираме най-евтините цени от всички снабдители ", сподели Петков.

Той съобщи, че в идващите дни ще се подпишат договорите за първите два кораба с газ от Съединени американски щати, тъй като те би трябвало да извършат доставки през юни.

„ Министерството на енергетиката би трябвало да види тъкмо къде ще бъдат разтоварени, само че факт е, че корабите са към този момент отделени и цената се знае. Другата стъпка ще отнеме малко повече време, тъй като договорите са дълготрайни и би трябвало да се реши какви тъкмо ще бъдат изискванията. Сигурни сме, че изискванията по дълготрайния контракт ще са за цени, които са дори по-ниски от тези за двата кораба “, разяснява той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР