България ще получи 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина срещу

...
България ще получи 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина срещу
Коментари Харесай

Получаваме 1,3 млн. дози от адаптираната ваксина срещу COVID-19

България ще получи 1,3 млн. дози от приспособената ваксина против COVID-19.

Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост към Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи да се издаде позволение за приложимост на препарата, ориентиран по отношение на подварианта XBB.1.5.

Ваксината се създава от Pfizer/BioNTech.

Страната ни ще получи избраното количество дози от нея, откакто тя бъде утвърдена за приложимост от Европейската комисия.
 Държавата обезпечава 1,3 млн. Коронавирус ваксини наесен
Държавата обезпечава 1,3 млн. Коронавирус ваксини наесен

Те ще бъдат безвъзмездни

България има обезпечен достъп до приспособени ваксини според Допълнително съглашение № 5 към Споразумението за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз.

Първата доставка от 80 640 дози се чака през третата седмица на септември. Ваксините, ще дойдат тогава, са показани за приложимост на възрастни и лица над 12-годишна възраст.

За последната седмица на септември е планувана и доставка на педиатрични ваксини за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

От здравното министерство прецизират, че имунизациите ще продължат да се ползват гратис на жителите, декларирали предпочитание при персоналния си доктор, в имунизационните кабинети на РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения.

Очаква се през идната седмица Националният експертен съвет по имунизации да направи своите рекомендации до министъра на опазването на здравето по отношение на имунизацията против COVID-19 на рисковите групи от популацията.
 134 милиона лв. са платени по съглашението за коронавирус имунизациите
134 милиона лв. са платени по съглашението за коронавирус имунизациите

Предстои да получим единствено отсрочени доставки от 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР