България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите

...
България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите
Коментари Харесай

Искаме помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията - Политика

България ще изиска помощ от Брюксел за възобновяване на вредите от наводненията, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска отбрана при бедствия, само че сега се работи в изискванията на необходимост.

Демерджиев разясни, че към момента не може да се заключи нужната сума за превъзмогване на последствията от бедствието. Той добави, че  Комисията по бедствия и аварии разполага с 35 млн. лв. , които могат да се употребяват за подкрепяне на потърпевшите от наводнението, както и за възобновяване на инфраструктурата в обитаемоте места.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в съвещанието на Министерския съвет през днешния ден участваха регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. 

Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на звук боклук , който все още е 95 лева на звук.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев разгласи, че ще бъдат осъществени инспекции на място, с цел да се откри дали в действителност е имало противозаконна сеч и дали тя е измежду аргументите за бедствието. Демерджиев разгласи, че инспекцията ще стартира още на следващия ден, а в нея ще вземат участие представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на локалната власт и медиите.

Гечев съобщи, че в наводнените села са открити трупи, които са били нарязани и готови за превозване. От думите му стана ясно, че дървесината ще остане за местното население. Кабинетът реши още да освободи минерална вода в поисканите количества, както и консервирани храни за бедстващото население.

На брифинга в Министерски съвет регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев заяви, че в момента в община Карлово има пет села без водоподаване и три села с отчасти електрическо зареждане . Той добави, че до края на деня едно от селата към този момент ще има водоподаване, в другите се работи за слагането на краткотрайни водопроводи за към 10-15 дни, като поетапно ще се пристъпи към обновяване на естественото водоподаване.

Стоев каза още, че към 60 къщи са необитаеми, 84 са отчасти повредени и на процедура негодни за живот . По думите му Министерството на защитата ще даде контейнери, които са безусловно годни за живот даже в есенно-зимния интервал. Предстоят диалози с хората, останали без домове и със съществено разрушени жилища, като ще бъде разисквано с тях дали да бъдат настанени във краткотрайни къщи или в хотели.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР