България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна

...
България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна
Коментари Харесай

След среща със Заев: Борисов иска от Брюксел нулеви мита с Македония

България ще изиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след среща с сътрудника си Зоран Заев в Министерски съвет.
Борисов регистрира, че все още стокообменът сред двете страни възлиза на 605 млн. евро.
Очаква се откакто Европейска комисия утвърди решението да отпаднат митническите такси сред двете страни, стокообменът да нарасне над милиард евро.
Бойко Борисов съобщи, че изрича огромна признателност на цялата Европейска комисия за поддръжката по тематиката за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът ни разкри, че доста от европейските дипломати са го съветвали да не избира тази тематика, защото е извънредно тежка.
Премиерът обаче е бил безапелационен, че точно разширението ще бъде акцент в шестмесечното ни европредседателство. Програма за съдействие в региона на културата до 2021 година подписаха министърът на културата Боил Банов и неговият македонски сътрудник Асаф Адеми в София.
В Министерски съвет министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев разискаха Договора за добросъседство сред двете страни. Mремиерът Зоран Заев означи, че с неговия сътрудник Борисов са провели близка и другарска среща.
Заев съобщи, че още веднъж на диалога е изразил голяма признателност, защото Борисов и кабинетът по време на европредседателство са помогнали да развие и реализира договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.
Македонският министър председател съобщи още, че юни месец може да отворят договарянията за участие на Европейски Съюз. Заев означи още, че след 2017 година търговията е повишена след подписването на контракта за добросъседство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР