България ще подкрепи Полша при обжалване решението на ЕК относно

...
България ще подкрепи Полша при обжалване решението на ЕК относно
Коментари Харесай

Министър Петкова: България се присъединява към Полша при обжалване решението на ЕК за емисиите от ТЕЦ


България ще поддържа Полша при обжалване решението на Европейска комисия по отношение на емисионните равнища от топлоелектрическите централи. Решението е взето на днешното съвещание на Министерския съвет. За това осведоми министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на провело се съвещание на Браншовия съвет за тристранно съдействие по въгледобив, енергоресурси и минно строителство. В него участваха представители на браншовите организации на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, Конфедерацията на труда „ Подкрепа “, Българската минно-геоложка камара, Българския енергиен холдинг, Министерството на околната среда и водите, въгледобивни предприятия и топлоелектрически централи, заяви пресцентърът на енергийното министерство.

На 31 юли 2017 година Европейската комисия дефинира какви равнища на излъчванията би трябвало да покрият въглищните централи в Европейски Съюз, с цел да дават отговор на признатия през април 2017 правилник за най-хубавите налични техники и да продължат работата си. Новите по-строги правила касаят излъчванията на серен диоксид, азотни оксиди и живак. България е една от страните, които са най-сериозно наранени от новите правила. Ако не дават отговор на новите условия, операторите на въглищните централи би трябвало или да изискат дерогация (изключение) от тях, доказвайки, че разноските им за екологизация неведнъж ще надвишат изгодите за околната среда, или да спрат работа.

Министър Петкова акцентира, че позицията на българското държавно управление е ясно изразена – страната ни е гласувала срещу референтния документ. Налице е и политически консенсус по тематиката. Ще поставим всички старания за отбрана на въгледобивните предприятия и огромните горивни съоръжения, добави тя. Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, защото създават над 40% от силата. След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ метод при последващи дейности, добави министър Петкова.

Представителите на синдикалните организации и на топлоелектрическите централи оцениха позитивно взаимната работа в границите на образуваното в МЕ Координационно звено, което спомага при правене на документите за кандидатстване за приемане на дерогация.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР