България ще подкрепи Полша, която обжалва по-строгите изисквания на Европейската

...
България ще подкрепи Полша, която обжалва по-строгите изисквания на Европейската
Коментари Харесай

България подкрепи Полша в обжалването на строгите норми за серни и азотни оксиди във въздуха

България ще поддържа Полша, която апелира по-строгите условия на Европейската комисия към излъчванията серен диоксид, азотни оксиди и живак във въздуха. Това реши на днешното си съвещание Министерският съвет, а отрасловият министър Теменужка Петкова осведоми за това визиите на бизнеса и синдикатите във въгледобива и производството на сила.

На 31 юли 2017 година Европейската комисия дефинира какви равнища на излъчванията би трябвало да покрият въглищните централи в Европейски Съюз, с цел да дават отговор на признатия през април 2017 година правилник за най-хубавите налични техники и да продължат работата си.

България е една от най-засегнатите страни от новите правила. Ако не дават отговор на новите условия, операторите на въглищните централи би трябвало да изискат изключение за тях да бъде направено изключение (дерогация) като потвърдят, че разноските за понижаване на тези излъчвания неведнъж ще надвишат изгодите за околната среда. Алтернативата е да спрат работа, осведоми пресцентърът на енергийното министерство. В същото време топлоелектрическите централи са от стратегическо значение, защото създават над 40% от силата.

Министър Петкова акцентира, че позицията на българското държавно управление е ясно изразена – страната е гласувала срещу референтния документ. Налице е и политически консенсус по тематиката. " Ще поставим всички старания за отбрана на въгледобивните предприятия и огромните горивни съоръжения ", увери тя.

След днешното решение на Министерския съвет страната ще сплоти позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ метод при последващи дейности, заяви Петкова. Представителите на синдикалните организации и на топлоелектрическите централи са оценили позитивно взаимната работа в границите на координационната група, която спомага да приготвят документите, с които да желаят изключение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР