България ще плаща за руския природен газ в рубли. Русия

...
България ще плаща за руския природен газ в рубли. Русия
Коментари Харесай

Песков: Неприятелска България ще купува газ с рубли

България ще заплаща за съветския природен газ в рубли. Русия ще се опита да реши казуса с доставките за Сърбия. Това съобщи пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Проблемът породи, откакто през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин разгласи, че отсега нататък неприятелските страни, измежду които и България, ще заплащат за съветския газ в рубли, а не в долари и евро, както беше до момента.

Сърбия няма статут на неприятелска страна, само че преносът на съветско синьо гориво за нея минава през нашата страна.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че могат да зародят проблеми, в случай че България откаже да заплаща в рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се съгласи с Вучич и добави:

" Действително може да възникне проблематична обстановка, тъй като България предприе вражески, враждебни стъпки по отношение на нас. Затова ще й не наложи да заплаща в рубли. Независимо дали желае или не желае и дали й харесва или не й харесва ".

Дмитрий Песков посочи, че новата мярка не към този момент Сърбия и даде обещание Русия да потърси решение на казуса:

" В същото време това не се отнася за Сърбия. Това е казусът, който следва да решим. Естествено, опасенията на Сърбия ще бъдат за нас от първостепенно и предпочитано значение ".

Москва разгласи за вражески 48 страни, които се причислиха към глобите против Русия след началото на по този начин наречената военна интервенция в Украйна. Сред тях са Съединените щати, Австралия, Англия, Канада, Тайван, Южна Корея, Япония и съвсем всички европейски страни като се изключи Беларус, Молдова и Сърбия

Премиерът Кирил Петков дефинира като " политическо " решението доставките да се заплащат с рубли. Според него това няма да окаже съществено въздействие върху търговията.

Полша отхвърля да се разплаща с съветска валута. Ръководителят на полската държавна енергийна компания изясни, че в контракта с Русия ясно е записано по какъв метод би трябвало да стават разплащанията и никоя страна няма право да прави промени.

Подобна позиция показаха австрийските управляващи. Германското държавно управление също съобщи, че Русия нарушава договорите си за доставки.
ТЕМА преди 2 часа 1858 преди 2 часа 433 преди 2 часа 607
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР