България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август,

...
България ще излезе от Международната инвестиционна банка на 15 август,
Коментари Харесай

България прекратява през август участието си в две международни банки, свързани с Русия

България ще излезе от Международната капиталова банка на 15 август, а от Международната банка за икономическо съдействие - на 17 август 2023 година. Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Всяка страна може да приключи участието си в тях с шестмесечно уведомление. Министерството на външните работи към този момент е изпратило съобщение до двете банки, че приключва участието си в тях. Преговорите за споразумяване на взаимните отговорности сред България и банките ще бъдат водени по този начин, че да бъдат предпазени ползите на страната,  поясни Росица Велкова.

България излиза от присъединяване си в двете банки след решение на Народното събрание. То е взето в сходство с позицията на Европейския съюз за общи дейности след войната, която Русия стартира в Украйна. Към момента при всяко съвещание на управленията на двете банки Министерският съвет дефинира позицията на страната ни и представител, който да я изрази, посочи още министър Велкова, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР