България ще изиска с нота да осигури достъпа на хората,

...
България ще изиска с нота да осигури достъпа на хората,
Коментари Харесай

Външният министър: Вотът в чужбина не е ластик. Искаме с нота достъп на всички българи в РСМ

България ще изиска с нота да обезпечи достъпа на хората, които пътуват до Северна Македония за поклоненията пред паметта Гоце Делчев на 4 февруари. Представители на българското посолството там също ще вземат присъединяване в честванията. Това разгласи министърът на външните работи Николай Милков по време на брифинг, на който отчите свършеното от Министерство на външните работи по време на мандата на служебното държавно управление, съобщи Българска национална телевизия.

" Ключово е гарантирането на сигурността и спокойствието на българите там. Осигуряването на гладко поклонение и тези празнувания на 4 февруари е детайл от това. Ние желаеме да реализираме деескалация. Не бягаме от подобен разговор. Предстои телефонен диалог на нашия министър председател с македонския Ковачевски, като един от главните детайли ще бъде обезпечаването на сигурността, както на българските жители изобщо там, по този начин и във връзка с това, което следва на четвърти да се случи. Стремим се към такава деескалация, само че тя не трябва да връща към ситуацията отпреди седмица, тъй като това би било бетониране на репресията ", уточни Милков.

Външният министър посочи, че в случай че Северна Македония попречва достъпа на български жители, това би било невиждано .

" Ако това си случи, ще бъде невиждано. Нямам информация две страни-членки да са оповестили свои жители за личност нон грата. Това ще е невиждано и ще изисква невиждан отговор. Андрей Ковачев е докладчик за РСМ в Екологичен потенциал ", подсети той.

България ще търси от управляващите в Северна Македония уверения, че локалните институции ще извършват функционалностите си.

" Българите и хората с българско съзнание нямат доверие в македонските институции . Такива тъжби, които те дават, не се преглеждат, или в случай че се преглеждат - получават отрицателен резултат, а тези българи стават жертва на тормоз и закани.

Ние би трябвало да получим увещание, че македонските институции ще си встъпят във функционалностите. Комисията за отбрана на потребителите, вместо да преглежда сигналите, се обърна против тях.

При този напън, който там се оказва, българите в Северна Македония нямат доста варианти - или би трябвало да прекратят активността си и да се снишат, или да се върнат в България. Това би трябвало да е част от нашия разговор там, с цел да може да бъде преустановен този обаян кръг - те се оплакват, а бумерангът се връща против тях. Български клуб е атакуван, членовете на тоя клуб са викани в полицията за разпит и не се знае в какво качество. Това е главният проблем, че каквито и механизми да залагаме, в случай че институциите не са си на място, няма резултати ", посочи външният министър.

Вотът в чужбина - ластик, който непрекъснато се разтяга

Подготовката за вота на 2 април към този момент стартира, разгласи още Николай Милков. По думите му има наклонност на непрекъсната смяна на изборните правила, касаещи организацията на вота в чужбина, което усложнява процеса.

" Създават се непрекъснато спомагателни затруднения пред метода, по който се провеждат изборите в чужбина. Изпращаме десетки тонове материали по целия свят в доста къси периоди. Това поражда основни старания и е риск за сполучливата организация на изборите. Това е един ластик, който непрекъснато се разтяга и всеки се надява да не се скъса в един миг " , сподели Милков.

Запазени са българските ползи при глобите против Русия

По отношение на войната в Украйна Милков посочи, че страната ни е останала " здрава частица в границите на НАТО ". 870 000 украинци са минали през наша територия от началото на спора, а над 140 000 са намерили леговище.

" Бяха наложени наказания на Русия, при които България прояви еластичност и креативен метод във връзка с това да останем сериозен и благонадежден сътрудник в границите на Европейски Съюз и в същото време да се запазят българските ползи, тъй че да не бъдат нанесени вреди на стопанската система ни ", уточни Милков.

България в Шенген наесен


Въпреки всички положени старания, България за момента остава отвън Шенген, само че пък в никакъв случай не е имала толкоз огромна поддръжка за присъединението си, означи външният министър.

" Подкрепата от толкоз огромни страни е доста значима, тъй като е дейна поддръжка - това значи диалози и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За страдание, България остава пленник на вътрешни връзки и поради несъвършенствата на Шенген , излиза, че оставаме отвън него, което е парадокса ", посочи той.

Милков дефинира като парадоксална и позицията на Нидерландия , при която триумфът на България с отпадането на механизма за наблюдаване през 2019 се е трансформирал в спънка за приемането ни в Шенген. Предстои нов отчет, който да потвърди готовността на България за Шенген. В момента текат договаряния сред страната ни, Нидерландия и Европейска комисия, в които да се открият съответните критерии и условия, които биха трансформирали позицията на Нидерландия.

Министър Милков предвижда, че е допустимо страната ни да стане част от Шенген тази есен и посочи, че Румъния не търси обособяване от България при присъединението към Шенгенското пространство .

От наша страна работим с Нидерландия и с Европейска комисия, с цел да установим какви критерии ще има в отчета за оценка и каква дълбочина би трябвало да доближат тези критерии.

България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз до 2-3 години


Външният министър регистрира позитиви и при свършеното за присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване и предвижда, че в случай че напъните в тази посока продължат, страната ни може да бъде призната до 2-3 години.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР