България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във

...
България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във
Коментари Харесай

Иван Шишков: Ще изгубим 90 млн. лв. заради злоупотреби във ВиК сектора

България ще изгуби 90 милиона лв. поради открити нередности във ВиК бранша, разгласи на конференция през вчерашния ден районният министър Иван Шишков.

В " Денят стартира с Георги Любенов " той изясни, че става дума за средства от оперативна стратегия в интервала 2019-2020 година, когато е имало опция да се подмени огромна част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК сдружения са взели участие в този развой. Направена е инспекция на 10 от тях и при всички са открити проблеми с възлаганията на договорите.

" Направен одит на европейските средства е открил нередности във всяко едно от тестваните сдружения. Проверени са 21 контракта, единствено 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона ".

Проблемът се състои в метода, по който са възлагани договорите - в търговете аплайват избран брой участници, отстраняват се всички и остава един, само че се оказва, че и той има същите нередности като останалите, изясни Шишков.

Най-много нередности са открити във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде образец с ВиК-Бургас и пречиствателното оборудване към язовир " Ясна поляна ", което е застрашено от сриване.

" Правителството обезпечи 23 милиона, напълно скоро ще стартира спешната реорганизация на това оборудване, само че то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е осъществена профилактика,за да се знае како се случва. държанието и отношението на ВиК-Бургас има съществени проблеми, това е едно от първите сдружения, които подвигна цените ".

По думите му през последните 8 месеца Министерство на регионалното развитие и българският ВиК холдинг се отпиват да сменят шефа на сдружението в Бургас, само че съдът ги попречва. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за откритите нередности във водния бранш.

Пренареждането на жълтите павета в София ще стартира напълно скоро, сподели министърът. Проблемът там още веднъж е неприятното задание и неприятното осъществяване, разяснява той.

" Нещата зависят от Столичната община. До септември ремонтът освен на жълтите павета, а и на целия център би трябвало да бъде приключен, с цел да може София да си получи парите. Донякъде районното министерство се включва по няколко аргументи - оперативната стратегия, ние сме надзорен орган. В съответния случай, в това число кметът Фандъкова има проблеми и нейните проблеми са проблеми на целия град. Затова който може да помогне, би трябвало да помогне в този проблем ".

Последните две години дадоха нов небосвод за развиване на строителството на автомагистралите в България, разяснява министър Шишков.

" В рамките на 7 месеца съм одобрил нови 100 км подробни устройствени проекти за строителство на автомагистрали - това е една бъдеща вероятност да бъдат издигнати тези автомагистрали. Автомагистрала " Струма " безусловно беше зарязана - свлачище 2020 година и в един миг тунелът " Железница " беше изпълнен и нямахме достъп до него. Автомагистрала " Европа " - през вчерашния ден съм издал позволение за градеж на част от последния сектор от София до Сливница ".

Той съобщи още, че са обезпечени всички средства за това Автомагистрала " Европа " да бъде приключена до края на май.

Той разяснява и за какво държавното управление е отказало да обособи Обзор като община:

" 2331 поданици за една община. По норма би трябвало да бъдат 6000, позволяват се изключения, само че представете си тук какъв брой огромно би трябвало да бъде изключението. Представете си от 2300 поданици, какъв брой би трябвало да работят в новосъздадената общинска администрация. Няма да може да се реализира положително обслужване на популацията. Колкото по-малка е една община, толкоз повече има проблеми с фрагментите ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР