България ще иска разрешение от ЕК да се плаща за

...
България ще иска разрешение от ЕК да се плаща за
Коментари Харесай

Искаме от ЕК да помогне за небране на розовия цвят

България ще желае позволение от Европейска комисия да се заплаща за небране на розовия цвят под формата на спешни ограничения за подкрепяне на розопроизводството . Това стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева на видеоконферентно съвещание на Консултативния съвет по маслодайната роза, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Страната ни ще изиска да приложи мярката за небране на розовия цвят, за понижаване на производството на розов цвят, заради неналичието на интерес за изкупуването му , изясни земеделският министър. Танева бе безапелационна, че страната ни би трябвало да продължи да поставя старания, с цел да резервира розопроизводството , тъй като то е част от марката, с който сме разпознаваеми по целия свят.
 За пръв път розопроизводителите получиха дотации за зимни пръскания
За пръв път розопроизводителите получиха дотации за зимни пръскания

Финансовата помощ е до 270 лева

Съгласно европейския правилник, маслодайната роза попада в обсега на използване на ограничения против разстройства на пазара, провокирани от обилни покачвания или спадове в цените на вътрешните или външните пазари . По думите й, в сходни случаи, Европейска комисия има пълномощия да приема делегирани актове, с които да вкарва ограничения за справяне със съответната пазарна обстановка.

Условието за използване на мярката в бранш " Розопроизводство ", е да представим стимулирана обосновка за това искане, която да включва разбор на пазара и аргументите, довели до разстройствата в бранша. Танева посочи, че след приемане на формален отговор от страна на Европейска комисия за използването й, страната ни ще предприеме всички нужни дейности за нейното навреме пускане.

Министър Десислава Танева разясни, че другата краткосрочна мярка е нотифициране на държавна помощ за поддръжка на производителите на първична земеделска продукция , каквито са и розопроизводителите. Ще бъде отразено по какъв начин Коронавирус рецесията е оказала влияние върху производството на розовия цвят. Помощта може да бъде нотифицирана по Временната рамка, която е налична за страните членки на Европейски Съюз поради пандемията.
 Икономическата рецесия около COVID-19 подгони и розопроизводителите
Икономическата рецесия около COVID-19 подгони и розопроизводителите

Дискутиран беше и въпросът за наемането на берачи за акцията

По време на съвещанието бе разисквана и другата препоръчана от сектора мярка, а точно премахване на насажденията с маслодайна роза . Ако има единогласие за използването на тази мярка от всички розопроизводители, тя може да бъде приложена посредством Закона за маслодайната роза , изясни Десислава Танева. Производството на розовия цвят не можело да бъде включено в обсега за подкрепяне посредством обвързаната поддръжка, тъй като не попада в секторите и производствата, възможни за подкрепяне в обвързаните с производството заплащане.

От своя страна розопроизводителите обявиха, че през последните две години страната е направила първите стъпки за поддръжка на бранша с приемането на Закона за маслодайната роза, само че те са незадоволителни . Бяха регистрирани и недостатъци в маркетинга и рекламата на българското розово масло на интернационалните изложби и конгреси.

Към момента в Националния електронен указател на розопроизводителите и розопреработвателите са вписани 2894 розопроизводители. Те отглеждат 45 хиляди декара с насаждения с Rosa damascena и с Rosa alba. В страната все още оперират 51 розопреработватели, които имат 48 обекта. От общо създаденото количество маслодайна роза 14 321 тона, през 2020г. са модифицирани 13 523 тона, което съставлява 95 % от създадената суровина. Средният рандеман от маслодайна роза през 2020г. е 315 кг./дка, а междинната изкупна цена е била 2,04 лева./кг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР