България ще има представители в четири спорта на Зимната универсиада,

...
България ще има представители в четири спорта на Зимната универсиада,
Коментари Харесай

България с представители в 4 спорта в Лейк Плесид

България ще има представители в четири спорта на Зимната универсиада, която ще се организира от 12 до 22 януари в Лейк Плесид (САЩ).

„ Зимните спортове разполагат с един доста къс сезон. Техните цели са присъединяване в международни и европейски шампионати, международни купи и присъединяване на най-хубавите ни спортисти в универсиадите е доста мъчно. Хубаво е, че разполагаме с най-хубавата ни фигуристка Александра Фейгин. С нея свързваме най-големите си очаквания за нещо, което можем да назовем влиятелно. В последните години и Летните и Зимните Универсиади са надпревари с доста висок сан, с национално посланичество, с внасяне на националните знамена. В конкуренцията ще се включи и нашата представителка в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин Ева Вукадинова. За страдание от шорттрека не можаха да изпратят най-хубавите си състезатели, тъй като имат европейско състезание. В сноуборда Симеон Митрев е може би най-хубавият играч в страната. При него проблемите са свързани с подготовката и неналичието на сняг. Лари Луполоувър към този момент е в Съединени американски щати. Той се приготвя в Ню Йорк, тъй като има подобаващи условия “, показа особено за БНР доцент Петър Зографов, началник на българската делегация.

Състав на българската делегация:

Шорттрек - Любомир Калчев с треньор Юли Ангелов фигурно пързаляне - Александра Фейгин и Лари Луполоувър с треньор Найден Боричев сноуборд - Симеон Митрев с треньор Петър Гьошарков  ски алпийски дисциплини - Ева Вукадинова с треньор Марина Терзийска.

„ За да изпратим делегация на Зимната Универсиада прекосяваме през една дълга процедура. Самите уредници изискват близо половин година авансово да се даде кардиналната поръчка. Следват поръчките по спортове, след това и поименните поръчки. След това идва заплащането на всички нужни средства. Това е огромен конгрес.  В България малко се знае за Универсиадите, както летни, по този начин и зимни. Това са международни конгреси и присъединяване и резултатите са съвсем олимпийски. Сега с доста труд успяхме да образуваме делегацията, само че съм уверен, че присъединяване ни в Лейк Плесид ще бъде положително “, това добави доцент Злати Джуров - ръководител на Националната асоциация за академични спорт, който провежда присъединяване на студентите и университетите в тези надпревари.

Надпреварата се провеждат от Международната университетска спортна федерация, на правилото на олимпийските игри и също като тях бива лятна и зимна.

Досега България е била хазаин на 4 такива Универсиади – 2 летни през 1961 и 1977 година и на 2 зимни през 1983 и 1989 година с хазаин София.

Програмата на тазгодишното издание на Световните зимни студентски игри от 12 до 22 януари от включва надпревари в 12 спорта – ски (алпийски дисциплини, свободен жанр и свободни ски), северна композиция, сноуборд, биатлон, ски тичане, ски скокове, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек и бързо пързаляне с кънки. За оценките ще се борят над 1600 спортисти от 45 страни.


















22:00 10/01 22:00 10/01 22:00 10/01






























--> -->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР