България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу COVID-19,

...
България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Даряваме на Северна Македония част от закупените ваксини

България ще подари част от всяка пратка ваксини против COVID-19, която e закупилa непосредствено от производителите, на Северна Македония. Решението е взето в утринните часове на деня на държавното съвещание в София, на което северномакедонският министър на опазването на здравето Венко Филипче направи послание, оповестява скопското електронно издание " Република ", представено от " Фокус ".

" С това решение имунизациите против COVID-19 ще дойдат у нас по същото време, в което ще ги получат и други държави-членки на Европейския съюз. България, като член на Европейски Съюз, имаше привилегията да договаря непосредствено с редица производители ", разгласи Филипче.

" Благодарение на този другарски акт, с това подаяние ще стартираме скоро процеса на имунизация и ще улесним достъпа до ваксини, тъй че да можем да имунизираме 60 до 70% от популацията. Според информацията от здравните управляващи в България първо в София ще бъде доставена имунизацията на " Пфайзер ", по-късно на " Модерна " и най-после - на " Астра Зенека ", написа по-късно Филипче в обществената мрежа " Facebook ".

Освен подаяние от България, на Северна Македония ще бъдат предоставени и ваксини посредством механизма на Ковакс.

Европейският съюз е дал 400 милиона ваксини за държави-членки и спомагателни 100 милиона за страни отвън Европейски Съюз.

" Досега Полша и Гърция предлагаха този тип помощ на югозападната ни съседка. Северна Македония договаря с производителите за директна доставка на ваксини и от тях ", написа още Филипче.

 северномакедонският министър на опазването на здравето Венко Филипче
северномакедонският министър на опазването на здравето Венко Филипче
Снимка: nezavisen.mk
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР