България ще даде въоръжение на Украйна. Това реши парламентът след

...
България ще даде въоръжение на Украйна. Това реши парламентът след
Коментари Харесай

Парламентът реши: Пращаме военна помощ на Украйна

България ще даде въоръжение на Украйна. Това реши Народното събрание след бурни диспути.

Текстът мина със 148 гласа " за ", 46 " срещу " и един въздържал се от " Продължаваме промяната ". Решението не бе подкрепено от 20 депутати на Българска социалистическа партия и 26 от " Възраждане ". Явор Божанков от Българска социалистическа партия се отдели от партийната заръка и гласоподава " за ".

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов сподели, че въпросът за даването на българско оръжие за Украйна е кардинален. " С тези свои дейности тук евроатлантическата навалица ще ускори още повече анти-европейските чувства на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения. Тук цари евроатлантическо двуличие, което беше разобличено още през вчерашния ден. Това предложение, което в този момент тук се разяснява е извънредно противоречащо на българските национални ползи. Ние от Възраждане ще създадем всичко належащо, с цел да може България в последна сметка да е в благозвучие с настройките на болшинството от българските жители и да е в благозвучие с българските национални ползи. ", акцентира той.

Искра Михайлова от Възраждане означи, че България сега е стопански пленник на този спор поради глобите, които се постановат. Тя уточни, че с тези точки, които се преглеждат през днешния ден ще се утежни още повече икономическата конюнктура в страната.

Стоян Михалев от Демократична България сподели, че тяхната парламентарна група ще поддържат това решение. " Ние би трябвало като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от нападателна страна. Ние ще подкрепим това решение, тъй като това оръжие е скъпо за тях. Това е малко оръжие, по този начин обаче ние демонстрираме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят ", безапелационен е той.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия отвърна на Михалев, че е доста необичайно, когато хора като него вършат изявления кое е доста и кое е малко. " Винаги сме били част от цивилизования свят, да освен тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова размишление от депутат не буди нищо положително ", сподели той и добави, че в никакъв случай оръжието не е довело до нищо положително.

Отговорът на Михалев не закъсня. " Народното събрание не е изпълнителна власт. ",, акцентира той и добави, че специалистите са си свършили работата и са решили какво въоръжение можем да дадем. " Народните представители имат правото да се произнесат ", безапелационен е той.

Стоян Таслаков от Възраждане пък направи процедура и изиска зам.-председателят на Народното събрание Росен Желязков да успокоява хора като Михалев, които приказват енергично от трибуната. " Разбираме, че техните гласоподаватели са дали своят вот за евроатлантици, а получиха европалети ", сподели той.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани народните представители да не използват тематиката за тясно партийни политически ползи. " Не един път сме споделяли от тази естрада, че ние би трябвало да бъдем лоялни, само че с изключение на лоялни и почтени членове в съюзите, в които членуваме, а точно Европейски Съюз и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални ползи ", сподели той.

Николай Дренчев от Възраждане пък сподели, че сега, в който една война стартира, тя ще свърши с кротичък контракт. Той уточни, че армията ни не е в положително положение и не знаем дали това, което ще дадем няма да ни потрябва. " Ние доста повече би трябвало да се грижим за личната си войска. Това, което ни се предлага от нашите съдружници да ни бъде обещано е просто по-изгодно да го дадат на нас, в сравнение с да се унищожи в техните фабрики ", акцентира той. Дренчев е безапелационен, че преди всичко би трябвало да бъдат нашите национални ползи. " Възраждане няма по какъв начин да поддържа решението за предоставяне на оръжие на Украйна, което е напълно неуместно и неуместно в този миг да се прави ", безапелационен е той.

Явор Божанков от Българска социалистическа партия пък сподели, че не е склонен с тезата, че давайки оръжие на Украйна ще ни вкара във войната. " Това е исторически миг освен за България, само че и за Европа. Решението е значимо, алегорично и ще сложи България по пътя на своя цивилизационен избор ", сподели той. Божанков е безапелационен, че е безусловно уверен в своята позиция с ясно схващане какви последици може да има за него. " Убеден съм в едно и желая да го кажа от тази естрада и да остане в стенограмите - Русия няма да завоюва тази война ", добави той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. " Малко по-рано през днешния ден се сподели, тук всички партии са за мир, само че тук има партии, които са за съветския мир, веселя се, че от Българска социалистическа партия има хора, които не са за съветския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките нелепости, които бяха изказани, в това число от вашата парламентарна група, да това решение е подбудено от военната експертиза и тя е споделила какво може и какво не може и в съгласие с украинската страна и е нещо, което им е извънредно належащо, с цел да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна ", акцентира той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова уточни: " Нашата позиция е същата, желаеме мир, който да бъде решен посредством дипломатически договаряния и диалози ", сподели тя. Нинова попита депутатите дали знаят какво ще гласоподават, в случай, че преди началото на съвещанието единствено 16 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласоподават. " 16 души от 240 знаят през днешния ден какво ще гласоподават, останалите безропотно, чинно и в незнание ще натиснат копче, с което ще решат едни от най-важните въпроси за България ", уточни тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР