България ще даде природни ресурси на Сърбия.България да достави въглища

...
България ще даде природни ресурси на Сърбия.България да достави въглища
Коментари Харесай

Служебното правителство ни сближава със Сърбия. Даваме им въглища

България ще даде естествени запаси на Сърбия.

България да достави въглища на Сърбия, а сръбската страна да ни даде драгажна техника за р. Дунав, се договориха вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев и министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович, които през днешния ден разговаряха в София. Това беше посочено на брифинг след срещата, съобщи Стандарт.

Сред разискваните тематики са били общите планове за транспортна съгласуваност, както и обстановката в енергетиката и гарантиране на енергийните запаси предвид на идния зимен сезон, сподели министър Христо Алексиев. Той добави, че двете страни са се договорили да работят дружно, тъй като в случай че в България сега има рецесия най-вече с газа, в Сърбия рецесията е с ел.енергия и страната се нуждае от задоволително количества въглища, с цел да може нейните централи да произведат и обезпечат нужната електрическа сила. 

Двамата министри са разискали опцията за обезпечаване на задоволително количества доставки на въглища от България към Сърбия и тяхната транспортна осигуреност, която ще става с железопътен превоз и по р.  Дунав, сподели Христо Алексиев. 

Енергийната рецесия, която чука на вратата ни, е мотив да покажем нашето единение и взаимоотношение. Страните в Европа се оправят с този проблем поединично, а ние сме тук да си помогнем взаимно, сподели министър Момирович.

Сръбската страна е поела ангажимент да обезпечи нужната драгажна техника, която да подкрепи българските екипи при драгиране на р. Дунав и обезпечаване на естественото мореплаване, е различен резултат от срещата. От името на държавното управление на Сърбия предложихме техника, която още идната седмица може да пристигна и да подкрепи работите по р. Дунав, сподели министър Томислав Момирович. 

Министрите са определили предпочитани ограничения във връзка с граничните преходи – железопътен  и авто. Ще бъде основана обща работна група, която да работи по въпроса, тъй като престоят, както на жп превоза, по този начин и на автомобилния е прекомерно огромен, което поражда доста високи разноски за превоз, които не може да си позволим в тази тежка рецесия и инфлация, уточни Христо Алексиев.

Договорено е взаимно създаване на интермодален терминал от железопътен на авто превоз и назад в региона на Димитровград, сподели още министър Алексиев. Двете страни започваме да работим по построяването на оборудването, което в допълнение ще разтовари автомобилния трафик, добави той.

Ние сме се посветили на подобряването на жп превоза и започваме скоро по жп линията от Ниш до Димитровград, сподели министър Момирович и добави, че са сложили и въпроса за жп връзка сред двете столици София и Белград.

Министър Момирович благодари на българското държавно управление, институциите и всички жители за помощта за спасяването на децата от авариралия сръбски рейс на автомагистрала " Тракия ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР