България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на руския

...
България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на руския
Коментари Харесай

Асен Василев: България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на руския петрол |

България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на съветския нефт, съобщи вицепремиерът Асен Василев пред публицисти в Народно събрание.

Той добави, че държавното управление е уведомило Европейска комисия, която е дала удостоверение, че нашето искане ще бъде маркирано. По думите му страната ще бъде включена в изключенията на ембаргото, което ще е част от идващия пакет наказания против Русия. Василев сподели, че към момента няма информация по кое време ограниченията ще влязат в действие.

" България е " на масата ", ясно сме декларирали, че с цел да подкрепим този пакет, страната ни би трябвало да бъде включена в изключенията ", разяснява вицепремиерът.

По време на парламентарния надзор той заяви, че през първите пет месеца от годината са регистрирани 20% нарастване на производството и износа. Според Василев това се дължи на помощите за цената на енергоизточниците. Той съобщи, че сега единствените компании, които имат усложнения, са тези, които са привикнали да получават пари от страната.

" Заслугата е на българския бизнес и българските служащи. Правителството обезпечи предвидима среда и не пречи на бизнеса ", сподели той.

Асен Василев коментира и самодейността на държавното управление за изкупуване на зърно. Той съобщи, че инспекциите не са свързани с оповестеното изкупуване, а с инспекция на наличностите на страната и износа.

Има разпореждане на Министерски съвет за 1,1 милиарда лева, които са преведени на Министерството на земеделието, което се занимава и с пазаруването на количествата.

Вицепремиерът добави, че държавният дълг е намалял с 2 милиарда лева По думите му през декември е бил 33 милиарда лева, а към 30 април е 31 милиарда лева

" Въвеждаме еврото на 1 януари 2024 при сегашния курс ", сподели още той. 

Асен Василев удостовери, че противоинфлационните ограничения ще бъдат оповестени при започване на идната седмица, а през юни в Народно събрание ще бъде импортиран и законопроектът за актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът разяснява и цената на електрическата енергия за бизнеса. По думите му ще има обезщетения, до момента в който Народно събрание одобри ограничения за запазването на равнищата им от предходната есен. Той разгласи, че сега се работи по тях.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР