България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може

...
България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може
Коментари Харесай

Захариева: България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция

България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да ползва Конвенцията за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов от левицата по отношение на позицията на българската страна при разискването на предлагането за ратификация на конвенцията от Европейски Съюз.

Захариева изясни, че Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет е приел позиция, че заради решението на Конституционния съд, България няма по какъв начин да поддържа решението по отношение на сключването от името на Европейски Съюз на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение.

По думите й с тази позиция на България ще се спре присъединението на целия Европейски Съюз към конвенцията. " Съветът по европейски въпроси в границите на рамковата позиция по тематиката - апропо Министерството на правораздаването е водещо, само че допускам, че ми задавате въпроса като вицепремиер - е одобрил следвана позиция: няма по какъв начин да подкрепим решение на Съвета по отношение на подписване от името на Европейски Съюз на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение " тъкмо заради решението на Конституционен съд ", сподели Захариева. Това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и по процедура това значи, че ще се спре присъединението на целия Европейски Съюз към конвенцията.

" Можете да се гордеете с това: България ще бъде причина целият Европейски Съюз да не може да ползва тази спогодба, имате мотив за горделивост по този начин да се каже ", сподели Захариева при отговора си на въпроса на опозиционния народен представител.

Тя акцентира, че това не значи, че разнообразни страни, които към този момент са утвърдили документа, няма да го ползват.

Захариева акцентира, че това е спогодба, която не е на Европейския съюз, а на Съвета на Европа - напълно друга институция и организация. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР