България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения

...
България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения
Коментари Харесай

Четири натовски учения у нас през май и юни


България ще бъде хазаин на серия от многонационални военни учения за рационализиране на оперативните качества на въоръжените сили на национално и съюзническо равнище при осъществяването на задания, присъщи за отбранителни интервенции. Те ще се проведат в интервала май-юни 2021 година при съблюдаване на правилата за бистрота и неприкритост. Планирани са и дни за медии на ученията „ Trojan Footprint – South - 21 “, „ Balkan Sentinel - 21 “, „ Strike Back - 21 “ и „ Шабла - 21 “, на които публицистите ще имат опция да следят дейностите на военнослужещите. Тези учения ще се проведат в границите на многонационалното обучение „ Saber Guardian - 21 “, което е част от „ Defender Europe - 21 “, и в него ще вземат участие над 13 000 военнослужещи от 17 страни.

„ Trojan Footprint – South - 21 “ ще се организира от 1 до 16 май и в него ще вземат участие до 120 военнослужещи, техника и екипировка от Съвместното командване на специфичните интервенции, както и военнослужещи от Англия, Испания, Република Северна Македония и Съединени американски щати. В учението ще вземат участие над 230 военнослужещи от армиите на страните-участнички. Денят за медии е плануван на 13 май 2021 година на Учебен център „ Црънча “.

„ Balkan Sentinel - 21 “ е тактическо обучение с бойни стрелби и ще се организира от 21 май до 4 юни 2021 година на образователен полигон „ Ново село “. В него ще вземат участие до 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България , Грузия и Съединени американски щати с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. В другите стадии на учението непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва от сили и средства на българските Военновъздушни сили, в това число аероплан Су-25 и вертолети Ми-24 и „ Кугар “. Денят за медии е плануван на 31 май 2021 година на Учебен полигон „ Ново село “.

„ Strike Back-21 “ е тактическо обучение с бойни стрелби и ще се организира от 24 май до 7 юни на образователен полигон „ Корен “. В него ще вземат участие до 1000 военнослужещи от сухопътните войски България , Румъния и Гърция. В другите стадии на учението ще бъдат употребявани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се прави със самолети и вертолети на българските и гръцките военновъздушни сили.

Денят за медии е плануван на 4 юни 2021 година на Учебен полигон „ Корен “.

„ Шабла - 21 “ е национално тактическо обучение с пробни и взаимни бойни стрелби на формированията за противовъздушна защита на Българската войска с интернационално присъединяване. То ще се организира от 25 май до 16 юни 2021 година на Зенитен полигон „ Шабла “. В него ще вземат участие до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции на България , както и формирования от Съединени американски щати и Сърбия. Денят за медии е плануван на 10 юни 2021 година на Зенитен полигон „ Шабла “.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР