България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен

...
България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен
Коментари Харесай

България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект

България ще бъде хазаин на първата международна олимпиада по изкуствен интелект . Тя ще се организира идващото лято в Бургас. Само няколко седмици след оповестяването ѝ, за присъединяване към този момент са се записали тимове от 15 страни , както и представители водещи международни университети. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския тим по киберсигурност в Министерството на електронното ръководство.

Отборът е формиран от възпитаници и младежи на възраст от 14 до 25 години . Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „ EU Cybersecurity Challenge “, проведена от ENISA (Агенцията на Европейски Съюз за киберсигурност) и се показаха сполучливо, заемайки 19-о място при своя дебют.

„ Вашето показване е освен триумф на това европейско съревнование, а и опция за развиване в България на специалностите на бъдещето. Поздравявам Ви за всичко това, което вършиме и се надявам, че в бъдеще това ще е и Вашият професионален път “ , обърна се министър Цоков към състезателите.

Награждаване. Снимка: МОН

По думите му точно с осведомителните технологии, киберсигурността и изкуствения разсъдък са свързани доста от специалностите на бъдещето.

Той напомни, че в годините обратно България е била основател на доста интернационалните олимпиади и надпревари . Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 година в Правец. Предстои страната ни да бъде хазаин и на първата международна олимпиада по изкуствен интелект, а също по този начин е основател на учредяването на европейска олимпиада по гражданско обучение.

„ Можем взаимно да работим и по иницииране на интернационално съревнование по киберсигурност “ , сподели още министърът.

Проф. Цоков подари на тима по киберсигурност преносим компютър, на който състезателите да се приготвят за присъединяване в последващи олимпиади и им пожела доста бъдещи триумфи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР