България се управлява от отявлени комунисти и левичари. Мисля, че

...
България се управлява от отявлени комунисти и левичари. Мисля, че
Коментари Харесай

България се управлява от отявлени комунисти и левичари

България се ръководи от отявлени комунисти и левичари. Мисля, че би трябвало всекидневно да им се напомня на алените кратуни (да, и за ГЕРБ говоря), че свободната стопанска самодейност, заложена в член 19 на Конституцията на Република България, е единственият път за резистентен напредък на една стопанска система, способна да обезпечи на работливите, знаещите и можещите - благосъстояние, на пенсионерите - заслужен живот, а на групите в неравностойно състояние – съответна грижа.

Това е ясно на няколко милиона българи не от през днешния ден, не и от през вчерашния ден. Стопанската самодейност на възрожденските българи е най-големият образец за това. Свободният бизнес и идеите на общности по места са спомогнали за възхода на България. Свободното от дотации земеделие, нерекетираните занаятчии и фабричното и манифактурното произвеждане, освободени от партиен рекет, са довели до същински дребен бизнес и определяне на устойчиви икономически контактите с европейските страни. Тук не следва да изключим и бизнес връзките ни с османската империя, откакто тя е залята с капитали от Европа вследствие на Хатихумаюн, упоменат в Парижкия кротичък контракт, който дава подтик на светската просвета в съседката ни. Тези неща, заедно, вършат възхода на България в тези времена факт. Как е било допустимо това? Предприемчивите и инициативни българи не са били подложени на рекет, никой не им е взимал парите, с цел да им ги подарява пред камерите, и високият експортен капацитет на страната е бил подложен на фундамент. Стопанската самодейност и духовният избор са довели до образуването и „ високото стоене “ на българската нация в тези времена. Както преди, по този начин и в този момент правото на свободна стопанска самодейност си има своите справедливи измерения:

- Свободата на договаряне - Къде е през днешния ден тя, когато през днешния ден бизнесът по места е подложен на тежък рекет? Ако искаш да продаваш суджук, има огромна възможност локален партиен функционер да пристигна да ти го вземе. 

- Свободна конкуренция - Къде е през днешния ден тя, когато корупцията се управлява от най-високо равнище? Свободна конкуренция ще има на първо време тогава, когато се обезглави корупцията. В пазарните и публични връзки щом има високи равнища на корупция, свободната конкуренция е изцяло невъзможна. Едното автоматизирано изключва другото. Точно както наличието на ГЕРБ и Българска социалистическа партия във властта автоматизирано изключва изработката на промени в страната. Свободната конкуренция се характеризира преди всичко с равни старт и права за инициативните хора. В България бизнесът освен че няма равни старт и права, само че няма и равни отговорности. Равните права, отговорности и отговорности могат да бъдат обезпечени единствено и само от работеща правосъдна система. Политическата поддръжка на властимащите в България може да изстреля бизнесът, който стои покрай партиите, надалеч пред неговите съперници. И всичко това, в съвсем всеки бранш в страната. Т.е. свободната конкуренция изцяло липсва. 
Разбира се, когато приказваме за конкуренция, не следва да пропущаме и българската Комисия за защита на конкуренцията, която действа по-скоро като бюро услуги /плащаш и се случва каквото искаш/ в сравнение с като мощен регулатор, който се меси единствено там и тогава, където и когато му е работа.

- Свобода на практикуване на икономическа и комерсиална активност - Къде е тя, когато в България се краде частна благосъстоятелност? Къде е свободата ни, когато не можем да разчитаме на съда при кражба на частна благосъстоятелност? Къде е тази независимост, при изискване че в случай че искаш да стартираш малък бизнес, някое продължение на централната власт на локално равнище – да вземем за пример Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ или някаква друга комисия, в която кадрува локалния партиен водач – ще те направи минимум на вманиачен от рекет, условия, документи и разрешителни. От трите измерения на “свободната стопанска самодейност ”, това звучи най-абсурдно за България. На фона на всички регулатори, които работят като бутони за въздигане и срутване на цели компании в България, свободата на практикуване на комерсиална активност звучи като химера. А на фона на органите на правосъдната власт, посредством които се краде частната благосъстоятелност, свободата стопански да се развиваш звучи като фантазия.

БОГАТСТВОТО НА ЕДНА НАЦИЯ Е ПРОЕКЦИЯ НА РАВНОПОСТАВЕНОСТТА В ПАЗАРНИЯ ЖИВОТ

Правото на пазарна самодейност, несъмнено, няма безспорен темперамент. Когато става въпрос за ограничение на действия, които заплашват националния интерес, човешкия живот, публичното здраве и териториалната целокупност на страната, страната с нейните малцина, само че доста мощни институции, би трябвало да влезе в своята контролна роля. Но в тези сегменти се изчерпва намесата на страната. Повтарям – контролна роля, а не регулаторна. Това е фундаменталната разлика сред свободните десни, които осъзнават, че благосъстоянието на една нация е проекция на равнопоставеността на всички субекти в пазарния живот, и левите, които считат, че страната би трябвало да контролира всеки един аспект от човешкия живот. Всяка една нова регулация е десетки нови предпоставки за корупция. Звучи познато, нали?

ЗАПЛАТИТЕ съдебна експертиза ПОВИШАВАТ, НО СТАВАМЕ ПО-БЕДНИ  

Сега забравете, че в ГЕРБ има комунисти като Георги Марков, забравете и че Георги Гергов е бил обвързван със Съюз на демократичните сили, забравете и че патриотите са основани от Движение за права и свободи. Омешали са се като доста гладни хиени на дребна трапеза. Да, забравете това, то не е значимо в този момент. Замислете се друго – кои комунисти по-точно, ГЕРБ или Българска социалистическа партия, с ръководството си ни вършат по-богати? Докато страната не се отдръпна от сферата на директната стопанска интензивност, осигурявайки равни права и отговорности на всички субекти в публичния живот, разломът сред небогати и богати ще става по-голям, междинната класа ще бъде фантазия, а монополите, посредством повдигане на цени, ще разграбват дребното покачване на заплати и нелепото по мярка индексиране на пенсии.

* Йордан Иванов - ръководител на ДСБ Пловдив
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР