България се срина до 57-мо място в класацията за 2023

...
България се срина до 57-мо място в класацията за 2023
Коментари Харесай

Конкурентоспособност ли? България изпадна до последни позиции в класацията на WCC

България се срина до 57-мо място в класацията за 2023 година на Световния център за конкурентоспособност (WCC) към швейцарския Институт за развиване на ръководството (IMD).
Прочетете още
Данните от 35-тото издание на класацията бяха оповестени през днешния ден и изследват голям брой фактори, които въздействат върху просперитета на 64 стопански системи.

Спрямо миналата година България пада с четири позиции, а по отношение на 2019 - с цели девет. 

Ето по какъв начин се е трансформирало класирането на страната по отношение на главните знаци: 

По " Икономически показване " страната е изпаднала с една позиция по отношение на предходната година до 48-мо място, до момента в който през 2020 сме били на 34-то. 

По " Правителствена успеваемост "  България се с сринала с шест позиции до 55-мо място, поради че най-хубавият ни резултат по този индикатор още веднъж е от 2020 година - 39-то място. 

По " Бизнес успеваемост " страната ни се класира с три позиции по-слабо от миналата година и е на 62-ро място при 53-то през 2020 година. 

По " Инфраструктура " страната се подрежда на 54-то място. Това е оттегляне с 3 позиции по отношение на предходната година, при 50-то заемано място през 2020 и 2019 година. 

Как наподобява класацията? 

Дания, Ирландия и Швейцария са оповестени за челната тройка, което ги трансформира в най-силни стопански системи във връзка с конкурентоспособност в световен проект. 

Дания резервира хватката си на първото място от предходната година, когато се наслаждения на удивително встъпително нанагорнище до върха, Ирландия направи незабравим скок от 11-то, с цел да заеме второ място, а Швейцария удържа третата позиция, откакто падна от второто място през 2022 година и първо място през 2021 година

И трите са дребни стопански системи, които се възползват добре от достъпа си до пазари и търговски сътрудници – както и Сингапур, който е четвърти.

„ Все по-голям брой страни преследват личните си ползи. Виждаме печеливши и губещи в подтекст, в който голям брой рецесии се припокриват и светът е от ден на ден разграничен сред протекционистични и отворени търговски стопански системи ", разяснява резултатите, професор Артуро Брис, шеф на WCC.

„ Навигирането в днешната непредсказуема среда изисква еластичност и адаптивност. Държави, които се отличават, построяват устойчиви стопански системи, като Ирландия, Исландия и Бахрейн. Техните държавни управления също са в положение навреме да приспособяват политиките си към настоящите стопански условия. ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар и Сингапур също са основни образци за това ", уточни Христос Каболис, основен икономист на WCC.

Топ 3 в елементи

Челната позиция на Дания се основава на непрекъснатите й достижения във всичките четири измерени фактора за конкурентоспособност. Тя остава първи по успеваемост на бизнеса и втора по инфраструктура и демонстрира леко усъвършенствани резултати във връзка с успеваемостта на държавното управление, излизайки с една позиция напред - от шесто, на пето място.

Рязкото повишаване на Ирландия значително пък е резултат от нейното звездно показване по фактор икономическото показване, където се издигна от седмо преди всичко.

Швейцария резервира третото място с помощта на мощното си показване във всички измерени фактори за конкурентоспособност. Страната остава преди всичко по успеваемост на държавното управление и инфраструктура, заема седмо място по успеваемост на бизнеса (спад от четвърто) и се усъвършенства във връзка с икономическите резултати (до 18-то от 30-то).

Стелене на праха от пандемията

Резултатите от 2023 година също по този начин акцентират по какъв начин стопанските системи, които закъсняха да се отворят след пандемията от COVID-19, стартират да виждат усъвършенствания в своята конкурентоспособност (напр. Тайланд, Индонезия и Малайзия). Тези, които започнаха да се отварят рано, в този момент са очевидци на спад (като Швеция и Финландия).

Европа е отлична в класацията, както и през 2022 година, с пет стопански системи в топ 10. Освен че са по-малки, най-конкурентоспособните стопански системи нормално имат мощни и ефикасни институции.

„ Способността на една страна да генерира разцвет за своите хора е основен фактор за триумфа. Това към момента не е това, което прави Китай и не е това, което Съединени американски щати даже вършат изцяло към момента “, изясни професор Артуро Брис, шеф на WCC.

В топ 10 Сингапур пада с една позиция до четвърто, Холандия се изкачи с едно място до пето (от шесто), Тайван, Китай завоюва едно място (до шесто от седмо), а Хонконг САР пада до седмо (от пето). Съединени американски щати се усъвършенства с едно място до девето, а ОАЕ се изкачи с две места, с цел да заеме десето.

Кувейт е последната стопанска система, която се причислява към класацията, като прави своя дебют през 2023 година

Методология

Класацията е скъп инструмент за оценка на мощно контрастиращи бизнес среди, за поддръжка на интернационалните капиталови решения и за оценка на въздействието на разнообразни публични политики. Тя служи както на мениджърите, по този начин и на политиците и е знак за качеството на живот във всяка страна.

Изследването за базира на композиция от 164 критерия за конкурентоспособност, интернационалните, национални и районни източници, плюс анкетно изследване към бизнес общността, държавни организации и университетски среди – 92 въпроса, на които е отговорено от 6400 души. Статистическите данни съставляват две трети от резултатите от общото класиране, до момента в който данните от анкетното изследването съставляват една трета.

Обща ранглиста:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР