Изваждането на номера е метод, който доста от отборите прилагат.

...
Изваждането на номера е метод, който доста от отборите прилагат.
Коментари Харесай

Осмиците на Христо Бонев и Тодор Неделев са едни от малкото замразени номера в българския футбол

Изваждането на номера е способ, който много от тимовете ползват. Повечето пъти изваденият номер е за легенда на клуба, умрял футболист при трагични условия или за почитателите.
Прочетете още
Тази традиция е необятно публикуван както във футбола, по този начин и в другите спортове, а най-осезаема тя е в баскетбола, където даже се вършат церемонии за изваждането на номера, а това се случва най-често в НБА.

В българския футбол доста малко тимове са въвели този способ и той по-скоро става много бързо и неусетно и рядко се отбелязва с церемонии.

Любопитно е, че сега единствено три тима публично са изваждали от приложимост номера. Става въпрос за пловдивските Ботев и Локомотив и сегашния първенец Лудогорец.

Пловдивските тимове

Първи изваждането на номер в българския футбол прави Локомотив, откакто номер 8, който дълги години е носен от клубната легенда Христо Бонев е изваден от приложимост и никой футболист на " смърфовете " не може да играе с него. 

Христо Бонев е най-голямата легенда в историята на Локомотив. Той е индивидът с най-вече мачове и голове в историята на клуба - 404 дуела и 180 попадения. С Локо е притежател на Купата на Съветската войска през 1983 година, вицешампион през 1973 година и бронзов медалист през 1969 и 1974 година Има 96 мача и 48 попадения за националния тим. Участва с България на две международни шампионати 1970 и 1974г. Бивш народен селекционер в интервала 1996-1998, последният треньор класирал националите на международно състезание през 1998г. във Франция. 

През 2022-ра година Ботев също извади номер, а става въпрос за Тодор Неделев, който е най-успешния футболист на отбора през новия век. Всъщност Неделев изненадващо си потегли от Ботев и избра първенеца Лудогорец и имаше и скандал с управлението.

Малко по-късно от управлението оповестиха, че изваждат номер 8 от използването. 

Тодор Неделев е несъмнено най-успешния футболист през новия век за Ботев. Той вдигната Купата и Суперкупата с тима през 2017-та година и стана бронзов медалист с тима през 2021-ра година. За " канарчетата " във всички шампионати записва 289 дуела, в които отбелязва 84 гола и дава 89 асистенции.

Лудогорец извади номер на дълготраен капитан и кръсти естрада на Моци

Лудогорец е може би най-интересния образец, тъй като с изключение на, че извади номер 84, с който игра дългогодишния капитан на отбора Марселиньо, който стана първенец още през 2011-та година, когато стартира превъзходството на " орлите ", първенците кръстиха естрада на настоящ футболист. Веднага откакто избави две дузпи на сънародниците си от Стяуа и вкара отбора за първи път в групите на Шампионската лига – бранителят Козмин Моци получи естрада на свое име. Моци беше още настоящ футболист и играеше в Лудогорец няколко сезона, когато имаше кръстена естрада на негово име, нещо което е извънредно рядко в света на футбола. В момента Марселиньо е в Бразилия и към този момент завърши кариерата си и оказва помощ на Лудогорец да намира бразилски футболисти. Козмин Моци след края на кариерата си продължи да работи в Лудогорец като шеф.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР