България се справя по-добре от държавите със сходни доходи при

...
България се справя по-добре от държавите със сходни доходи при
Коментари Харесай

Кр.Георгиева: България се справя по-добре при инвестициите в човешки капитал от други страни със сходни доходи

България се оправя по-добре от страните със сходни приходи при вложенията в човешки капитал, съобщи във видеоконферентна вързка от Бали основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева. 

В Индонезия за първи път банката показа показател на човешкия капитал, който регистрира пет обособени съставния елемент и подрежда страната ни на 44-то място - предпоследно за страните от Европейския съюз. Лидер в класацията е Сингапур, а в дъното й са Чад и Южен Судан.

Най-богатите страни влагат най-вече в децата си, безапелационна е Кристалина Георгиева. Индексът на човешки капитал пресмята каква част от капацитета си те могат да осъществят, основавайки се на фактори като образованието и опазването на здравето във всяка страна. За България: " Дете, което е родено през днешния ден, реализира 68 % от капацитета си - малко повече, в случай че е момиче, малко по-малко е, в случай че е момче ".В Бали са разисквани най-сериозните опасности пред международната стопанска система, като преди всичко още веднъж е изведена комерсиалната война сред Съединените щати и Китай. Следващият огромен риск е огромната задлъжнялост на страните, увеличението на лихвите и на цената на американския $: " Ако си представим една композиция на закъснение на икономическия напредък с по-голямо краткотрайно обслужване на дълга, това сигурно значи, че идната година обстановката в международната стопанска система няма по какъв начин да бъде по-добра, в сравнение с тя е в този момент ", изясни основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР