България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост,

...
България се сблъска с огромни предизвикателства, но показа своята устойчивост,
Коментари Харесай

Временно изпълняващата длъжността посланик на САЩ: България остана дълбоко ангажиран партньор и съюзник

България се сблъска с големи провокации, само че сподели своята резистентност, тя остана един надълбоко зает сътрудник и съдружник. Това сподели Андриа Брулет-Родригез, краткотрайно изпълняваща длъжността дипломат на Съединени американски щати в България, в словото си на конференцията „ Антикорупция и национална сигурност “, която се организира през днешния ден в София.

Събитието е проведено от Министерството на правораздаването в съдействие с Базелския институт за ръководство и Центъра за проучване на демокрацията. Форумът се организира в границите на самодейностите, включени в Годината на деяние, оповестена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за народна власт през декември 2021 година

Брулет-Родригез уточни, че две години е в България и е видяла по какъв начин страната ни се сблъсква с „ големи провокации “ като пандемията от COVID-19, войната в Украйна, както и рецесията с природния газ и спирането на доставките. „ Въпреки всичко това България сподели своята резистентност, тя остана един надълбоко зает сътрудник и съдружник “, означи тя. 

Тя добави, че България е поела три уговорката, в границите на оповестената от президента Байдън Година на деяние – усилване на правосъдната власт, усилване на отговорността на основната прокуратура и подсилване на доверието към медиите и институциите.

Брулет-Родригез дефинира като доста насърчаващо, че Министерството на правораздаването и други български институции, представителите на гражданското общество, упорстват и работят за превръщането на тези задължения в действителност.

„ За страдание предишното Народно заседание не съумя да реализира до дъно законодателните промени, заложени в Националния проект за възобновяване и развиване, във връзка с правосъдната промяна, реформирането на прокуратурата  и Висшия правосъден съвет, тъй че те да носят своята дължима отговорност “, сподели Андриа Брулет-Родригез.

Промяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна, от българските политици, от техните задължения и отстояване на настояванията на жителите, уточни Брулет-Родригез, като добави, че Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ в тези старания във връзка с създаване на потенциал, техническа помощ и други средства, които могат да оказват помощ за реализиране на измененията.

„ Има лица, които не престават да пробват да се възползват от американската финансова система. Няколко лица в България бяха включени в лист за такива опити. Тези дейности не са ориентирани към България и българския народ – това са наказания против физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони обществени средства “, сподели още Андриа Брулет-Родригез. Тя добави, че българите към този момент години упорстват за промени.

Корупцията разочарова жителите в демократичните им стремежи, понижава доверието на обществото и улеснява тези, които желаят да раздерат тъканта на обществото, разяснява още Брулет-Родригез. Като означи, че Съединени американски щати предизвиква желанието на България да се включи в работата на тематичната работна група за битка с корупцията.

Ние се радваме, че България и други страни от района се събират, с цел да обменят добра процедура и тактики в битката с корупцията. Надявам се дейностите, които ще се разработят в работната група да способстват за пресичането на силите, които реализират корупцията, съобщи краткотрайно изпълняваща длъжността дипломат на Съединени американски щати Андриа Брулет-Родригез.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР