България се развива много неравно. не само между хората и

...
България се развива много неравно. не само между хората и
Коментари Харесай

Пеканов: Невидимата ръка на пазара погалва едни, а други пошляпва

България се развива доста неравно. освен сред хората и в техните приходи, само че и сред другите райони. България се развива доста неравно – 5 от 6-те района в България са измежду най-бедните в Европа. София не е измежду тях, все пак в нея се концентрира огромна част от ресурса, който получаваме по европейските стратегии. За последните 15 години, от тези 14 милиарда лева, които досега са изплатени, 4 милиарда лева по един или различен метод са се влели в столицата. В това няма нищо неприятно, само че е погрешен метод.
Това съобщи в обстойно изявление пред БГНЕС вицепремиерът Атанас Пеканов.

Повод за отговора на този въпрос е появилото се известно напрежение сред Пеканов, който е вицепремиер по ръководство на европейските средства в служебния кабинет, и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Софийската кметица реагира по-остро на решението парите за столицата в Плана за възобновяване да бъдат орязани с към 200 млн. лв.. Бе взето решението да не се влага в столичната ВиК.

Фандъкова даже прикани депутатите в 46-тото Народно заседание да гласоподават срещу ревизирания от служебния кабинет План за възобновяване и развиване.

“При встъпването ми в служба видях, че има два плана с необикновен фокус София. Няма други райони или градове, които по този начин експлицитно да са упоменати с обособени планове. Това са плана за метрото, както и половината от плана за ВиК рационализация. Проведох срещи с госпожа Фандъкова, като говорихме за някаква оптимизация по тези планове с вярата, че тя ще може по някакъв метод най-малко да усъвършенства частично частта за метрото.

Вместо това тя искаше да вземе повече от Плана за метрото, имаше условие за по-голямо финансиране, което за мен беше безусловно непозволено. Стигнахме до умозаключение, че тя няма по какъв начин да спести даже 20-30 млн. от настоящия план, т.е. Софийска община е неспособна да откри даже 20-30-40 млн., с които сама да финансира от тези 360 млн., които са ѝ обещани по плана в Плана за възобновяване, защото споделя: Ние към този момент сме поели задоволителна част като ангажимент, нищо повече не можем да създадем.

Поради тази некадърност тя по някакъв метод да направи корекции тук, остана единствено другият план, по който бяха заложени характерни пари за София. В него също не беше вярно да се дават. Защо? Защото тези 4 агломерации, които спадаха към този план са под концесия. Защо в капиталовата стратегия на концесионера е нямало това обновяване на инфраструктурата, а то би трябвало да се прави през Плана за възобновяване и резистентност? План, който е на цялата страна.

И не на последно място - доколкото ми е известно, единствено преди месеци са изгубени едни средства по европейски стратегии точно за канализация в София, тъй като плановете не са били подадени по метода, по който се изискват от европейските регулации. На база на всичко това изглеждаше непозволено решение ние да продължим да даваме характерно за София, когато страната действително има потребност от повече средства. В какво са отишли тези средства?

Планът е един бюджет. Ние не взимаме от едно, с цел да се постави в друго, ние имаме цялостния бюджет. Бюджетът е разграничен в разнообразни съставни елементи. Аз доста пъти съм споделил – ето успяхме да увеличим да вземем за пример парите за обучение, парите за опазване на здравето и то в планове, които ще бъдат ремонтирани в цялата страна”, уточни Пеканов.

По думите му значимо е да се изясни за какво казусът с централизирания метод при развиването на България е огромен. Дълго време е бил неглижиран с претекстовете, че икономическият напредък оказва помощ на всички. Въпросът обаче е, че това се случва неравномерно.

“Много огромна част от данните ни демонстрират, че точно това се случва постоянно. Когато нямаме верните социално-икономически ограничения, когато страната по никакъв метод не адресира тези проблеми, може би тези, които имат най-голяма опция да се развиват се развиват. Невидимата ръка на пазара погалва някои, други ги пошляпва и в последна сметка обществото може да дивергира в две направления. Как може да се адресира това? Важното е да разберем, че би трябвало да се адресира. След което това е много сложен социално-икономически микс от ограничения – това може да са данъчни ограничения, обществена политика и тук ще дам няколко образец. Например, поздравявам обстоятелството, че, доколкото разбрах от диалози сред политическите партии, преди 2-3 дни е разисквана потребността да се одобри необлагаем най-малко в България. Това е нещо, за което съм пледирал с годините, бяхме организирали даже дейна разяснителна кампания”, изясни още Пеканов.

Той увери, че средствата, които ще бъдат предоставени безплатно от Брюксел, не са застрашени. Важно е те да дойдат бързо, само че по-важно е плановете да стартират да се случват. Заложено е ясно по кое време да стартира работата по тях и по кое време да бъдат приключени първите действия.

“Механизмът е подобен, че парите ще идват единствено откакто сме осъществили това, което сме дали обещание, плюс сме изпълнили някаква цел. Например, понижаване на нездравословните излъчвания, повишение на достъпа до обучение, до опазване на здравето и други Това е значим механизъм, с цел да подсигуряваме точно, че няма пропуски по тези планове, с цел да се случват по този начин както са били зададени”, изясни Пеканов.

Всичко обаче зависи от политическата воля в настоящия парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР