България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх

...
България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх
Коментари Харесай

България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх Неофит

България се прости със своя нравствен лидер Негово Светейшество патриарх Неофит в храм-паметника " Свети Александър Невски ".

Патриархът ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Българския жители и духовници ще могат да му отдадат последна респект от 9:00 часа на 15 март в Патриаршеската катедрала, на идващия ден от 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Света Литургия от йерарсите на Българската православна черква, а по-късно ще има опело, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който идва от Истанбул отпред на огромна делегация.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от храм-паметника " Свети Александър Невски " до митрополитската катедрала " Света Неделя ", където ще бъде положено, съобщи БГНЕС.

Начело на Църквата към този момент е Варненският митрополит Йоан, защото е най-старшият архиерей от понижения състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите би трябвало да изберат собствен наместник-председател.

" Следващата седмица, евентуално вторник или сряда, Светият Синод би трябвало да се събере, с цел да се избере наместник-председател на Синода, който взаимно със Св. Синод да провежда избора за нов български патриарх ”, сподели Старозагорският митрополит и представител на Синода митрополит Киприан.

Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умря на 78 години. Новината бе доказана от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе признат в болница в края на ноември предходната година поради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молебствия за негово здраве, а и в последните седмици голям брой патриаршии призоваваха за молебствия за Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 година в София със светското име Симеон Димитров. След довеждане докрай на междинното си обучение е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, която приключва през 1965 година

От септември 1967 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година

От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София.

През 1975 година е подстриган за духовник в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " е възведен в архимандритско достолепие. От декември 1985 година е протосингел на софийската митрополия и като подобен на 8 декември е хоротонисан в епископски ранг с купата Левкийски.

От декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за пръв декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година През същата година е назначен за основен секретар на Св. Синод и ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

През 1994 година е определен за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 година става " лекар хонорис идея " на Софийския университет. Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване.

През 2010 година е почетен от президента с медал " Св. Кирил и Методий ” – огърлие " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ”, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ”.

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е осъществена още същия ден в " Св. Александър Невски ".

В последната му обществена поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР