България се прощава с патриарх Неофит, който почина в сряда

...
България се прощава с патриарх Неофит, който почина в сряда
Коментари Харесай

Изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път

България се прости с патриарх Неофит, който умря в сряда на 78-годишна възраст.

Петък и събота са разгласен иза дни на народен печал поради кончината на главата на Българската православна черква.

В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия. Тя ще се води от Варненско - Преславския митрополит Йоан, който е наместник - ръководител на Светия Синод.

в 11 ч. ще има опело в Патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ". То ще бъде ослужено от Негово Светейшество ще отслужи вселенският патриарх Вартоломей.

В 12 ч. от площад " Св. Александър Невски " ще стартира литийно шествие до митрополитския катедрален храм " Света Неделя ", където от 13 ч. ще бъде извършена гала по заравяне на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните остатъци на патриарха ще стартира от площад " Св. Александър Невски " и ще се организира по маршрут: ул. " Оборище ", ул. " Г. С. Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Кн. Мария Луиза " до храма " Св. Неделя ". Шествието ще се организира в последна дясна лента на пътното платно, по посока на придвижването.

От Министерство на вътрешните работи и НСО оповестяват за специфични ограничения за сигурността и ограничение на придвижването в центъра на София по време на опелото на патриарх Неофит. За да бъдат позволени до опелото и литургията в храма " Св. Александър Невски ", жителите ще би трябвало да минават през пунктове за инспекция, ситуирани при северния и южния вход на храма.

Те ще бъдат проверявани за рискови предмети, няма да се позволяват жители с обемист багаж. Между 8 и 15 часа се не разрешават и дронове над центъра на София.

До приключването на траурната гала в следобедните часове е в действие възбрана за престой и паркиране по улиците към " Александър Невски ".

След 7:30 часа е неразрешено и влизането и прекосяването през тези улици, като полицията може да преценя и да стопира придвижването и на други места в центъра.

Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР