България се присъедини към Декларацията по е-управление от Талин. Възможност

...
България се присъедини към Декларацията по е-управление от Талин. Възможност
Коментари Харесай

Засяга Всеки Български Гражданин! Животът Ни Се Преобръща! Край С Държавната Администрация

България се причисли към Декларацията по е-управление от Талин.

Възможност за жителите и за бизнеса в Европейски Съюз да взаимодействат напълно цифрово с обществените администрации на страните членки, повишение на цифровите умения на жителите и използване на насочени към потребителя дизайн и даване на цифрови обществени услуги, плануват част от ограниченията през идващите няколко години, с които страните членки на Европейски Съюз се ангажираха по време на среща на високо ниво по е-управление в Талин.

Участие в Министерската среща по е-управление взе ръководителят на Държавната организация " Електронно ръководство " Росен Желязков, който подписа заключителния документ от форума в естонската столица. С Декларацията по е-управление от Талин министрите от Европейски Съюз, виновни за електронното ръководство, потвърдиха политическата воля на страните членки да продължат напъните за ускорено развиване на е-управлението, което има централна роля за посрещане на провокациите, свързани с цифровата промяна.

През идващите 5 години - до 2022 година - страните членки на Европейския съюз ще подхващат осезаеми стъпки за реализация на правилата, заложени в Европейския проект за деяние за е-управление (2016-2020) и Европейската рамка за оперативна съгласуемост. Сред тях са планиране на всички обществени процеси като цифрови по дифолт, което ще сведе до най-малко нуждата жителите и бизнесът да взаимодействат с обществените администрации.

Същевременно те би трябвало да имат опция да взаимодействат с администрациите напълно цифрово, което ще подсигурява досегаемост и неприкритост на институциите. За цялостно въвеждане на правилото за еднократно събиране на данни (принцип " единствено един път " ) през идващите години страните членки на Европейски Съюз ще разпознават ограничения за понижаване на административната тежест посредством съдействие и продан на данни сред самите администрации на национално, районно, локално и трансгранично равнище. Принципът за еднократно събиране и неведнъж потребление на информацията ще бъде въведен и посредством възстановяване на качеството и софтуерната досегаемост на данните в основни регистри, както и посредством поощряване на културата на наново потребление на информацията от администрациите.

За гарантиране на доверие и сигурност министрите по е-управление от Европейски Съюз заявиха воля за ускорение на въвеждането на условията на Регламента на Европейски Съюз по отношение на електронната идентификация и доверителните услуги при електронни преводи на вътрешния пазар.

С Декларацията от Талин страните членки удостоверяват готовността си за възстановяване на координацията и обмена за увеличение на стратегическия, оперативния, изследователския и развойния си потенциал в региона на кибер сигурността, в частност посредством въвеждането на условията на Директивата за мрежова и осведомителна сигурност.

По отношение на правилото за неприкритост и бистрота основна стъпка ще бъде опцията за жителите и за бизнеса да ръководят персоналните си данни, с които обществените администрации разполагат. Държавите членки ще работят също по този начин за разширение на достъпа и за възстановяване на качеството на отворени данни, основни за стопанската система и за обществото.

Министрите по е-управление се ангажират да работят за избягването на дублирането в разнообразни браншове на към този момент създадени приложения и за повишение на потреблението на решения с отворен код при основаването и надграждането на ИКТ системи и решения. Насърчаването на повторното потребление на притежавани или развивани за обществената администрация решения от страна на частния и неправителствения бранш също е измежду ограниченията за по-пълно въвеждане на правилото за оперативна съгласуемост в страните членки.

През идващите години страните членки на Европейски Съюз се ангажират още да подхващат стъпки за повишение на цифровите умения на всички нива в обществените администрации, като нужна причина за всяка сполучлива цифрова промяна.

С Декларацията министрите се ангажират да споделят положителни практики в региона на е-управлението и сполучливи локални решения. Държавите членки също по този начин следва да заделят съответни и навременни запаси за цифрова промяна на всички нива на обществените администрации, се споделя още в текста на Декларацията от Талин. Напредъкът по осъществяването на документа ще бъде регистриран от Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз през октомври 2018 година.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР