България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез

...
България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез
Коментари Харесай

Президентът: България се утвърждава като фактор на Балканите и в ЕС

България се трансформира във фактор на Балканите и Европа посредством партньорствата, укрепващи нашата икономическа и енергийна сигурност, които са в полза на прилежащите ни страни, сътрудници и съдружници в Европейски Съюз и НАТО. Това съобщи президентът по време на форума „ The World Ahead 2023 ”, проведен в София от изданието „ The Economist “, който събра представители на бизнеса и институциите. Държавният глава взе участие в панел, отдаден на стратегическото развиване на стопанската система и енергетиката през 2022-2023г., оповестяват от пресцентъра на президента.

Президентът съобщи, че макар рецесията данните от предходната година демонстрират напредък на българската стопанска система, както от позиция на брутния вътрешен артикул, само че изключително във връзка с растежа на износа. Държавният глава уточни, че се трансформира и структурата на промишлеността ни – от експорт главно на първични материали към износ на повече артикули с висока добавена стойност. „ България  има действителен растеж на индустриалното произвеждане “, съобщи още, като добави, че във от ден на ден райони у нас се откриват съвременни индустриални бази. 

Политиките, подхванати през предходната година от служебното държавно управление за преодоляване цената на енергоресурсите и гарантирането на доставките им, е основало предсказуемост на бизнеса. Това е най-хубавият метод стопанската система да се развива, това е повода за повишения стопански интерес към България, съобщи. Президентът уточни, че служебното държавно управление „ не се меси, не притиска и не изнудва бизнеса “, което, по думите му, е асъдействало за повишение на икономическата независимост в страната. „ Без значение дали едно държавно управление е постоянно или служебно, то би трябвало напълно да работи за богатството на българското общество и в поддръжка на бизнеса “, сподели още президентът.

Като предизвикателство в средносрочен проект пред стопанската система ни президентът посочи предприемането на ограничения за преодоляване на инфлацията, защото тя води до задълбочаващо се обществено разслоение. означи като проблем в дълготраен проект демографията. „ Икономиката се трансформира в пленник на демографията в България “, съобщи и означи нуждата от повече старания за понижаване на районните несъответствия, както и за развиване на професионалното обучение.



Като различен проблем в средносрочен проект открои  „ невъзможността или нежеланието на българския парламент да приема законите, които ни водят към действителна, задълбочаваща се европейска интеграция “, както и неналичието на постоянно държавно управление с ясна тактика за промени за възстановяване на средата за бизнеса.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР