България се подобрява, но остава на дъното на ЕС в

...
България се подобрява, но остава на дъното на ЕС в
Коментари Харесай

Индекс на възприятие на корупцията: България е на 67-мо място за 2023 г.

България се усъвършенства, само че остава на дъното на Европейски Съюз в показателя за корупция на " Трансперънси интернешънъл ".

Станатата ни към момента не е преодоляла проблемите с върховенството на закона и олигархичното въздействие и продължава да е с невисок показател за усещане на корупцията.

В международен мащаб с показател от 45 пункта сме на 67-мо място измежду 180 изследвани страни, демонстрира следващото проучване на организацията. В скалата на проучването 100 пункта отразяват най-ниската корупция, а нула - най-високата.

В челото на международната ранглиста са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия с показател сред 90 и 84 от общо 100 пункта. В дъното на таблицата са Сирия, Венецуела и Сомалия с сред 13 и 11 пункта.



Тъй като показателят на България е под 50 пункта това е знак за съществени проблеми с корупцията.

Дания и Финландия са отпред и в европейската ранглиста, следвани от Швеция. Тук междинната стойност на показателя е малко над 63 пункта, а ние сме надалеч под нея.



" Движим се почти в един и същи кулоар от стойности на показателя сред 41, 42, стигали сме 44 и след това отново надолу. Тази година 45. Това е една стойност на показателя, която демонстрира систематични проблеми в битката с корупцията, липса на устойчиви механизми, които да спомагат в тази посока както и на неефективност на съществуващите ", сподели Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР