България се поддаде на шантажа на Унгария за влизане в

...
България се поддаде на шантажа на Унгария за влизане в
Коментари Харесай

В Румъния: България се поддаде на шантажа на Унгария за Шенген

" България се поддаде на шантажа на Унгария за влизане в Шенген. Парламентът в София отстрани таксата върху съветския газ ". С това заглавие излезе довечера една от главните румънски медии Digi24.

" Фокус " показва новината без редакторска интервенция:

" България, която се надява най-сетне да бъде призната в Шенгенското пространство след години на очакване, се съгласи с настояването на Унгария за елиминиране на изключителната такса върху съветския газ, превозен на нейна територия до Унгария и Сърбия, оповестяват AFP и Aджерпрес.

Парламентът в София гласоподава в понеделник анулация на мярката, която влезе в действие на 13 октомври. Таксата е 20 лв. (10 евро) за мегаватчас (MWh) газ, превозен по газопровода " Турски поток ".

Първоначално мярката имаше за цел да се " понижат облагите на Газпром ", само че се оказа комплицирана за осъществяване и съветският колос по този начин и не изплати дължимата сума.

Будапеща и Белград, подвластни от съветските въглеводороди и нетърпеливи да поддържат връзки с Кремъл, осъдиха решението, заявявайки, че това е " враждебна мярка, която заплашва енергийните доставки на двете страни ".

Унгарският външен министър Петер Сиярто даже заплаши да блокира влизането на България в Шенген, в случай че данъкът се резервира.

" Ако Унгария съблюдава обещанието си, ветото би трябвало да бъде анулирано неотложно ", сподели министър председателят Николай Денков в телевизионно изявление.

Присъединяването към зоната за свободно придвижване най-сетне наподобява близо за България, която е член на Европейски Съюз от 2007 година, разясняват от Агенция Франс прес.

От двете непокорни страни, които се опълчиха на присъединението предходната година, Нидерландия предходната седмица счете, че се съгласява за София, до момента в който Австрия смекчи позицията си.

Тя показа концепцията за това, което назова " Въздушен Шенген ", като сподели, че е подготвена да облекчи разпоредбите за въздушно придвижване за България и Румъния, в случай че Брюксел укрепи външните граници на Европейски Съюз, напомня Digi24.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР