България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява

...
България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която спасява
Коментари Харесай

Михаил Груев: Трябва да помним, защото възпоменанието е другата дума на спасението

България се оказва единствената съюзница на Тристранния пакт, която избавя своите евреи и една от двете страни в Европа, които фактически съумяват да реализират това. Това сподели ръководителят на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Народното събрание провежда ден на отворените порти във връзка отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война.

Председателят на Държавна организация „ Архиви “ доцент доктор Михаил Груев описа за събитията, създали допустимо спасяването на българските евреи в пленарната зала на Народно събрание.

„ За нас това е мотив за горделивост, за национално достолепие и по едно и също време с това и опция за размисъл, за поклонение към паметта към тези 11 хиляди от Вардарска Македония, от Беломорска Тракия и от Пирот, които умират в нацистките лагери “, съобщи доцент Груев. Той добави, че без значение от това, обаче, когато създадем някакъв опит за равносметка на протичащото се, би трябвало да кажем, че това е събитие от извънредно значение за нашето национално самочувствие и за актуалния ни взор към историята.

„ Защо би трябвало да помним? Тук бих употребявал думите на един еврейски влъхва, теолог от XVIII век, който споделя, че възпоменанието е в действителност другата дума на спасението. Мисля, че това е в последна сметка най-дълбокият смисъл от всичко това, което вършим през днешния ден “, означи ръководителят на Държавна организация „ Архиви “.

Доц. Груев е безапелационен, че има смисъл да си спомняме, тъй като спасението на българските евреи фактически е едно събитие, с което ние, българите, имаме съображение да се гордеем в подтекста на европейския цивилизован свят, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР