България се нареди пред редица държави, като Нидерландия и Белгия,

...
България се нареди пред редица държави, като Нидерландия и Белгия,
Коментари Харесай

България победи Нидерландия и Белгия в класация на The Economist


България се подреди пред редица страни, като Нидерландия и Белгия, в ранглиста на авторитетното издание The Economist, наречена „ Икономически петобой “. В нея изданието награждава страните от Европейския съюз със златен, сребърен и бронзов орден в пет категории – търсене, дълг, демография, декарбонизация и обособяване от властнически стопански системи.

България получава един златен, два сребърни и два бронзови медала. Златното отличие е в категория „ брутен дълг “ (задълженията на страната, бизнеса, семействата, банките - бел. ред.). Показателят от години е огромен плюс за рейтинга на страната и икономическите прогнози. България има второто най-ниско съответствие на дълга към брутния си вътрешен артикул (БВП) измежду страните членки на Европейския съюз.



The Economist слага България преди всичко измежду всички страни членки на Блока с най-ниски разноски за обслужване на дълга. Изданието предизвестява, че повишението на лихвите ще засегне по-тежко страните с повече задължения и по тази причина отделя особено място за триумфа на България, която поддържа под 30% съответствие дълг/БВП.



Шампион в общата ранглиста е Ирландия. В категорията „ търсене “ изданието слага преди всичко Финландия, при индикатора „ демография “ отличник е Ирландия, по „ декарбонизация “ отпред е Кипър, а делът на общата търговия с стопански системи, ръководени от автократични режими, е най-нисък в Люксембург.
Тревожни години
Изданието предвижда, че европейските стопански системи ги чакат тревожни години. То акцентира, че Германия е в криза, а инфлацията в еврозоната се забавя по-бавно от предстоящото. Въпреки всичко това не всички страни са еднообразно наранени и се показват друго по съответните индикатори. Така в Австрия годишната инфлация към момента е 5.8%, до момента в който в Гърция е спаднала до 2.4%, доста покрай задачата на ЕЦБ от 2%. По тази причина главният лихвен % на Европейската централна банка скоро може да бъде прекомерно невисок за едни и прекомерно висок за други.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР