България се нареди на трето място в ЕС по увеличение

...
България се нареди на трето място в ЕС по увеличение
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по ръст на отделяните вредни въглеродни емисии

България се подреди на трето място в Европейски Съюз по нарастване на отделяните нездравословни въглеродни излъчвания през 2017 година Единствено Малта и Естония са преди страната ни по индикатора, сочат данни на Евростат.

В целия Европейски Съюз излъчванията от изгарянето на изкопаеми горива са се повишили с 1,8% през миналата година по отношение на 2016. В Малта растежът е максимален - 12 %, в Естония е 11,3 на 100, а в България - 8,3%. Следват Испания и Португалия със надлежно 7,4 и 7,3 на 100.

Най-голямо намаляване на отделяните въглеродни излъчвания пък записва Финландия (спад с 5,9% на годишна база). Следва я Дания (5,8 процента), а след това се подреждат Англия (3,2%), Ирландия (с 2,9%), Белгия (с 2,4%).

Все отново би трябвало да отбележим, че въпреки България да е на челните места, нездравословните излъчвания на въглероден диоксид, отделяни при енергийното произвеждане у нас, съставляват едвам 1,5% от общия размер на CO2 за целия Европейския съюз. По-малък дял в границите на Европейски Съюз е регистриран в едвам 13 други страни-членки на съюза.

Емисиите на въглероден диоксид са главен фактор за световното стопляне и образуват към 80% от всички излъчвания на парникови газове в границите на Европейски Съюз. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия напредък, размера на популацията, транспортните и промишлени действия. Влияние върху излъчванията в обособените страни оказват и вносът и износът на енергийни артикули.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР