България се нареди на челните места по смъртност в Европа

...
България се нареди на челните места по смъртност в Европа
Коментари Харесай

Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?

България се подреди на челните места по смъртност в Европа и Света.

В опит да овладее обстановката през днешния ден националният щаб разгласи: Въвеждат се нови, доста по-строги ограничения, които в действие от понеделник и ще важат до 31-ви март.

Какво е решено за просветителните институции - стопират се присъствените образователни занятия в учебните заведения, извънкласните занимания, визитите в детските градини, ясли, занимални.

Онлайн ще бъде образованието и във висшите учебни заведения, езиковите и просветителни центрове.

Затварят се всички заведения за хранене и развлечения, а в хотелите изхранването на гостите ще става по стаите.

Спират работа огромните комерсиалните обекти за нехранителни артикули, като за някои услуги се прави изключение. Спират се визитите в игрални зали и казина.

Преустановяват се визитите във фитнеси, групови занимания, басейни. Спортните мероприятия ще се организират без аудитория.

До 31-ви март затварят кина, музеи, галерии, концерти. Забраняват се конгреси, състезания, изложби.

Няма да се позволява провеждането на тържества от частен темперамент на повече от 15 индивида.

Контрол върху епидемията, която в третата си вълна единствено за две седмици надмина есенните пикове - тогава бяха нужни осем седмици за тези резултати. Именно това постанова въвеждането на ограничаващи ограничения. Те обаче ще влязат в действие след 3 дни.

" Видяхте, че водихме разговор с всички експерти, когато те споделиха, че в този момент е моментът да бъдат въведени ограниченията, ние ги вкарваме. Целта на ограниченията е контролът, който имаме към сегашния миг върху епидемията, да продължи да бъде ефикасен със същите резултати, които реализираме досега ", сподели министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

За тези две седмици смъртността е повишена със 124%. Заболеваемостта - с 94 %. На седмо място в света сме по повишаване на случаите, регистрирани дневно.

" А сме на четвърто място в Европа по активност на повишаването на случаите дневно след Естония, Чехия, Сърбия и Полша. Става въпрос за Европа като континент, а не като Европейски Съюз ", сподели ръководителят на Националния действен щаб ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

" Затова беше неотложно да се вземат и ограниченията, които бяха обявени, без да се стига до ограниченията, които постановат нашите съседи - без полицейски час, без ограничавания на излизането от къщи, което би затруднило ужасно доста живота на нашите съграждани ", сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Ситуацията в столицата е притеснителна - 2100 души доближи броят на настанените в болница

" Ситуацията в София несъмнено изисква налагането на по-твърди ограничаващи ограничения - 35% нарастване за последните 10 дни на броя на приетите в болница хора в софийските лечебни заведения, с извънредно стръмен растеж през последните дни. 36% растеж на хората, които се нуждаят от интензивно лекуване ", сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според здравния министър дефицит на болнични кревати в страната няма.

" Имаме чувство за нараснал напън към избрани лечебни заведения в страната, само че към сегашния миг това се преодолява ", сподели министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Мерките се вкарват за период от 10 дни, дали ще бъдат продължени ще се реши в допълнение.

" Много деликатно изслушах щаба и единия, и другия. Мисля, че трябват по строги ограничения, тъй като актуалните най-либерални ограничения у нас не се съблюдават. Има доста хора, които се подиграват с маските. Ние сме привикнали да споделяме - вижте в Европа какво е - да вижте в Европа какво е. Там не можеш да видиш човек без маска на улицата ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

Изборите са обезпечени и ще протекат безвредно, оповестиха здравните управляващи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР