България се намира в начална фаза на плавен подем на

...
България се намира в начална фаза на плавен подем на
Коментари Харесай

Борисов: Няма да затваряме нищо повече, а ще отхлабваме! Мерките ни бяха най-добрите


България се намира в начална фаза на равномерен напредък на заболеваемостта, усилват се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се форсира процесът на имунизация, продължава и изплащането на обезпечените от държавното управление 1000 лв. за всички медицински екипи на първа линия в борбата с новия вирус. Нови 50 милиона лв. са преведени към Национална агенция за приходите, с цел да продължи разплащането към административно затворените браншове поради пандемията, интензивно продължава и осъществяването на всички останали антикризисни ограничения в поддръжка на бизнеса и жителите.

Това бе докладвано на работно заседание при премиера Бойко Борисов , в което участваха министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, представители на Националния действен щаб и на имунизационния щаб, оповестиха от държавната пресслужба.

„ В България прилагаме допустимо най-правилните и демократични ограничения, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински служащи доста бързо извършват протоколите на лекуване, по тази причина броят на излекуваните към този момент съвсем застигна броя на инфектираните “, уточни министър-председателят Бойко Борисов в границите на работното заседание. Премиерът подчертава, че противоепидемичните ограничения бяха приложени доста тъкмо, а лимитирани бяха бизнесите, където има скупчване на доста хора, което разреши свободното придвижване на хората. „ Така че продължаваме в същия дух, все още нищо повече не би трябвало да се затваря, в противен случай. В дребните обитаеми места, където в цялото учебно заведение една промяна е от 70-80 души, дано децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави “, обърна се министър председателят Борисов към здравния министър Костадин Ангелов. Министър-председателят изиска решенията за присъственото образование в другите общини да се взимат локално, а и учителите упорстват за подобен метод.

„ Със усилването на процеса на имунизация и с нарастването на броя на оздравелите българи, това е един от методите през април, май, юни страната към този момент да излезе от тази рецесия “, означи министър председателят. Борисов посочи, че защото доставките на имунизациите към този момент са регулярни, може да стартира по-масово имунизиране, както и да бъдат изцяло покрити чиновници като служители на реда, военни, учители, работещи в театри, и други

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски рапортува, че за последната седмица нарастването на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а покачването на заболеваемостта на 14-дневна база е с към 40 на 100. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а сега е 128 на всеки 100 хиляди. Главният здравен държавен контрольор и член на НОЩ доцент Ангел Кунчев означи, че задачата е с прилаганите противоепидемични ограничения следеният растеж на заболеваемостта да не е прекомерно бърз и сериозен. „ Най-голямата неточност в тази обстановка ще бъде да се подадем на страст и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се оправим, уголемява се фронтът на имунизацията. Колкото повече имунизирани има, толкоз повече понижаваме полето на деяние на вируса, тъй че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично “, безапелационен бе доцент Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов подчертава, че от през днешния ден стартира усилена имунизация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. „ В системата на образованието чакаме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безвредна среда на присъствен образователен развой в учебните заведения “, добави министърът на опазването на здравето.

Ангелов опроверга появили се изцяло погрешни изказвания по отношение на прекъсване на заплащането от 1000 лв. на работещите на първа линия медици в системата на опазването на здравето и отвън нея. Здравният министър акцентира, че средствата са обезпечени, продължава изплащането им и държавното управление ще поддържа всеки един доктор в борбата с COVID-19.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев осведоми, че сега у нас няма потвърдени случаи на грип А и на грип Б, защото противоепидемичните ограничения дават резултат и главно се популяризира COVID-19. Засега в България няма потвърдени случаи и на новите разновидности на ковид – латиноамериканския и южноафриканския.

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов акцентира, че доста се усилва доставката на ваксини като единствено през първата седмица на март чакаме над 160 000 дози. Кирилов осведоми, че Европейска организация по медикаментите прави прелиминарен обзор на имунизацията на „ Новавакс “ и се чака през идващите седмици Европейската комисия да подписа контракт за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на Европейски Съюз и първата антигенна. По отношение на съветската ваксина „ Спутник “ шефът на ИАЛ съобщи, че Европейската организация по медикаменти към момента прави научни съвещания, защото няма задоволително данни за нея.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов рапортува на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на държавното управление по осъществяването на антикризисните ограничения в поддръжка на бизнеса, и че се разисква включването на нови ограничения. Министърът съобщи, че след позволение на Министерството на финансите спомагателни 50 милиона лв. са преведени към Националната организация за приходите предходната седмица, с цел да продължи работата и разплащането към административно затворените браншове. „ Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото питане към Европейска комисия във връзка известието и продължаването на мярката през февруари “, посочи Лъчезар Борисов. Министърът на стопанската система осведоми, че е разискал с национално показаните работодателски организации по какъв начин ще бъдат разходвани още 211 милиона лв. по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. „ Те бъдат разходвани още веднъж за оборотен капитал и ликвидна поддръжка на бизнеса, като първата мярка ще започва до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от Европейска комисия още декември “, означи министърът. Той рапортува, че средствата, достигнали до бизнеса посредством ограниченията на Българската банка за развиване досега, са на стойност над 300 милиона лв.. До в този момент по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лв., като непокътнатите работни места са към 300 000. По мярката „ Запази ме “ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лв. за 42 000 места.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР