България се намира в едно комфортно положение, но страната все

...
България се намира в едно комфортно положение, но страната все
Коментари Харесай

МВФ разби бюджета на Василев: Експанзивен, проинфлационен, недостатъчно консервативен, ако искаме в еврозоната

„ България се намира в едно удобно състояние, само че страната към момента изостава във връзка с критерия с инфлацията. България е надалеч от 3-те % за влизане в еврозоната “, това разяснява пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ръководителя на задачата на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен, представен от Financial Tribune.

По думите му към момента има опасности за покачване на инфлацията и понижение на икономическите индикатори. Той даде образци със закъснение на стопанските системи на сътрудници на страната ни и също по този начин обостряне на геополитическата конюнктура, което да докара до покачване на цените на суровините.

„ В допълнение има и провокации, преди всичко огромна част от популацията живее в беднотия, има огромни неравенства в стопански и обществен проект и на трето място страната изостава във връзка с приходите в съпоставяне със страните в Европейски Съюз “, изясни Дофен.

Подготовката за еврозоната: Техничекста подготовка е в напреднал етап, само че остава критерият с инфлацията

„ Доколкото разбирам все още страната не покрива единствено целевия аршин за влизане в еврозоната. Що се отнася до подготовката на частния бранш - бизнеса и банките нещата към този момент са в напреднал стадий на развиване “, регистрира ръководителя на задачата на МВФ у нас.

Инфлацията в България се забавя, само че тя се забавя и останалите страни от еврозоната.

„ Критерият е условен. Той се съпоставя с останалите страни “, добави Дофен.  

По думите му страната ни би трябвало да следва рационална икономическа и фискална политика, с цел да стане част от еврозоната.

Критики към Бюджет 2024: Той е избухлив, би трябвало по-консервативна фискална политика

„ Това което виждаме съгласно нашите разбори е, че Бюджет 2024 е един избухлив бюджет. Ако той бъде изпълнен във типа, в който е в този момент, това ще докара до повишение на търсенето, което ще повишен инфлационния напън “, сподели Дофен.

Ръководителят на задачата на МВФ у нас уточни, че страната ни би трябвало да се стреми към неутрална фискална позиция и бюджетният недостиг да не се усилва с повече от 1% от Брутният вътрешен продукт.

„ С Бюджет 2024 година се прави опит да се покачат обществените разноски и вложенията, което е добре от позиция на растежа в дълготраен проект. Но не се виждат промени, които да покачат приходите в държавната хазна в дълготраен проект “, регистрира още той.

Според МВФ събирането на 100% дял от държавните предприятия подкопава способността им да влагат, както и да покачат продуктивността си.

„ Има промени, които да които да покачат събираемостта на налозите, само че дали това ще даде резултат, не е несъмнено.  България би трябвало да се придържа към по-консервативна фискална политика макар ниския държавен дълг “, разяснява още Дофен.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР