България се намира на 30 място по медийна грамотност в

...
България се намира на 30 място по медийна грамотност в
Коментари Харесай

България е най-зле в ЕС по медийна грамотност

България се намира на 30 място по медийна просветеност в Европа, в една група със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания. Няма друга страна от Европейския съюз, която да се е показала по-зле, демонстрира тазгодишният Индекс на медийната просветеност на фондация " Отворено общество ".

Индексът прави оценка евентуалната резистентност към разпространяването на подправени вести в 35 европейски страни, като се употребяват знаци за медийна независимост, обучение и доверие сред хората. 

Резултатите демонстрират, че страните от Северозападна Европа имат максимален капацитет да устояват на резултатите от подправените вести, заради високото качество на образованието, съществуването на свободни медии и високото доверие сред хората в тези страни. На първите места обичайно се намират Финландия, Дания, Холандия, Швеция и Естония.

Балканските страни са най-уязвими към отрицателното въздействие на подправените вести и феномена " пост-истина ", заради съществуването на следени медии, дефекти в образоването и ниската степен на доверие сред хората.

Медийната независимост е доста значим, само че от време на време подценяван фактор за справяне с пост-истината и подправените вести, като се има поради, че хората към момента имат вяра повече на обичайните медии, в сравнение с обществените мрежи.

Образованието остава основен фактор за справяне с феномена " пост-истина " – както общото просветително ниво (напр. функционалната грамотност), по този начин и целенасоченото образование по медийна просветеност.  Има висока степен на корелация сред медийната независимост и качество на образонието в европейски контекст; макар че на този стадий не може да се откри причина и разследване, наблюдението че тези два знака се въздействат мощно един от различен е основно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР