България се изкачва с над двайсет места и заема 18-о

...
България се изкачва с над двайсет места и заема 18-о
Коментари Харесай

България се изкачи с 20 места в класацията за икономическо равенство между половете

България се изкачва с над двайсет места и заема 18-о място в света в оповестената през днешния ден ранглиста на Световния стопански конгрес (СИФ) за икономическото тъждество сред половете през 2017 година. Доброто показване на страната ни тази година се дължи на забележителния прогрес в подиндекса на политическото овластяване и по-специално на равенството сред половете при министерски и парламентарни постове, означават авторита на отчета, представен от интернационалните информационни организации.

За втора поредна година швейцарската организация с нестопанска цел регистрира утежняване на икономическото неравноправие и то, с най-голяма разлика от близо десетилетие, като мери какъв брой мъже и дами вземат участие в работната мощ, приходите, които те изкарват и професионалния им прогрес.

Жените ще би трябвало да изчакат 217 години, преди да стартират да печелят колкото мъжете и да са показани наедно на работното място, е главният извод от тазгодишното проучване.

Миналата година отчетът на СИФ по тази тематика разгласи, че нежният пол ще реализира икономическо тъждество след 170 години по отношение на 118 години през 2015 година.

Никоя страна не е преодоляла разликата в заплащането, показват в този момент създателите на отчета, базирайки се на данни от институции като Международната организация по труда, Програмата за развиване на Организация на обединените нации и Световната здравна организация. Разминаването сред половете в стопански проект е 58%  като ощетяването е при дамите - както във връзка с заплащането, по този начин и във връзка с кариерното развиване.

Исландия, Норвегия, Финландия, Руанда и Швеция са на челните позиции измежду 144 страни, съпоставени по прогрес в равенството в четири области: обучение, здраве и оцеляване, икономическа опция и политическо овластяване.

От район Източна Европа и Централна Азия преди нашата страна (18 място) е единствено Словения, която е на 17-а позиция, а след нас е Латвия на 20-о място.В дъното на класацията са Йемен, Пакистан, Сирия, Чад и Иран.

Като цяло разликата сред дами и мъже е най-пренебрежима в образованието, където тъждество може да бъде реализирано до 13 години, до момента в който при политическото овластяване може да отнеме още 99 години, заключава СИФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР