България се изкачва с 21 места в индекса за свобода

...
България се изкачва с 21 места в индекса за свобода
Коментари Харесай

2022 г.: Медиите ни са по-свободни, България се изкачи с 21 места в света |

България се изкачва с 21 места в показателя за независимост на медиите на " Репортери без граница ".

През 2022 г страната ни е на 91-во място при 112-о през 2021 година

Първите три места заемат Норвегия, Дания и Швеция.

Информационният безпорядък и дезинформацията подхранват интернационалното напрежение и раздялите в обществата.

В 73% от 180-те страни в листата ситуацията със свободата на словото е " доста тежко ", " мъчно " или " проблематично ". Макар тази съразмерност да е същата като през предходната година броят на страните в " доста тежка " обстановка е рекорден - 28. В 8 страни обстановката е " добра ". Миналата година в тази позиция бяха 12 страни.

Наблюдава се поляризиране на две равнища - сред обособените страни и вътре в самите страни. То се дължи на усилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите при властническите режими. Руското навлизане в Украйна е илюстрация за поляризирането, защото изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от " пропагандна война ". Русия заема 155-о от 180 места.

Китай (175-о място) " употребява законодателния си боеприпас, с цел да управлява популацията си и да го изолира от останалия свят ", отбелязва " Репортери без граници ".

Вътрешното поляризиране ускори общественото и политическо напрежение в Съединени американски щати (42-ро място) и във Франция (26-о място), която макар всички неподходящи фактори усъвършенства резултата си с осем позиции спрямо класацията от предходната година, отбелязва Франс прес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР