България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за

...
България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за
Коментари Харесай

България се изкачва в Индекса за свободата на словото на Репортери без граници

България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията " Репортери без граници " и към този момент заема 91-во място, а не 112-то, както беше предходната година. Това оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти.

Според " Репортери без граници " в 73% от 180-те страни, които са включени в показателя, ситуацията със свободата на словото е " доста тежко ", " мъчно " или " проблематично ". Макар тази съразмерност да е същата като през предходната година, броят на страните, в които обстановката е " доста тежка ", доближава тази година рекордните 28. Само в 8 страни обстановката е " добра " - за съпоставяне, тези страни предходната година бяха 12.

" Репортери без граници " отбелязва в показателя си, че се следи поляризиране на две равнища - сред обособените страни и вътре в самите страни. Според неправителствената организация това поляризиране се дължи на усилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите, който упражняват властническите режими.

Според " Репортери без граници " съветското навлизане в Украйна е илюстрация за поляризирането, защото изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от " пропагандна война ". Русия заема 155-о място от общо 180 страни в показателя.

Китай, който е класиран на 175-о място, " употребява законодателния си боеприпас, с цел да управлява популацията си и да го изолира от останалия свят ", отбелязва " Репортери без граници ".

Вътрешното поляризиране ускори общественото и политическо напрежение в Съединени американски щати (които са на 42-о място в индекса) и във Франция (която е на 26-о място), която макар всички неподходящи фактори усъвършенства резултата си с осем позиции спрямо класацията от предходната година, отбелязва Франс прес.

Първите три места в показателя за тази година се заемат от Норвегия, Дания и Швеция. На последните места се подреждат надлежно Иран, Еритрея и КНДР. 

България е класирана на 91-о място в тазгодишния показател и бележи доста усъвършенстване на позицията си спрямо предходната година, когато заемаше 112-ото място в класацията на " Репортери без граници ". За финален път страната ни е била под 100-тно място през 2013 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР