България се изкачи до 30-то място в глобалния Индекс за

...
България се изкачи до 30-то място в глобалния Индекс за
Коментари Харесай

България се изкачи с 13 позиции в глобалния Индекс за състоянието на околната среда

България се изкачи до 30-то място в световния Индекс за положението на околната среда. За две години страната ни е съумяла да усъвършенства екологичните си индикатори и бележи растеж с 13 позиции нагоре.

През 2016 година България е заемала 43-тото място, а през 2010-та – 65-тото. Така за 8 години страната ни е изкачила с цели 35 позиции.

Индексът за положението на околната среда прави оценка 180 страни въз основата на 24 индикатора за успеваемост в 10 категории, обхващащи екологичното здраве и жизнеността на екосистемите. Тези индикатори демонстрират и каква екологична политика би трябвало да води съответната страна.

Докладът се изготвя на всеки две години от Йелския и Колумбийски университет взаимно с уредниците на Световния стопански конгрес. За разлика от предходния отчет през 2016 година България е подобрила индикаторите си в равнището на замърсяване на въздуха и от предходното 77 ниво са се изкачили с 3 позиции до 74-то. Има забележителен спад и в равнищата на азотни и серни оксиди.

Голямо е изкачването ни и в бранш Биоразнообразие И Среда на живот, където от 64-та позиция сме се изкачили до 23-та. България поставя и големи старания в залесяването на горите си, съгласно данните в отчета. От 50-а позиция преди 2 години в този момент страната и се е изкачила до 34-та. Намаляла е и загубата ни на дървета и още веднъж от 50-а сме на 34-та позиция.

Тези критерии ни подреждат измежду страните с най-зелено развиване, като изпреварваме съвсем всички страни от Източна Европа. В класацията преди всичко е Швейцария, следвана от Франция, Дания, Малта и Швеция. В дъното на класацията са Непал, Индия, Република Конго, Бангладеш и Бурунди.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР