България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5 ...

България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5

Вместо да търси неустойка 1.5 млн. лева, България е сключила ново споразумение за ремонт на МиГ-29

България се е отказала да търси наказателна клауза от близо 1.5 млн. лв. от съветската АО " РСК МиГ " за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Вместо това с компанията са подписани спомагателни съглашения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предварително. Това се разбра от отговор на министъра на защитата Драгомир Заков по време на парламентарния надзор, съобщи

През 2018 година държавното управление на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на защитата до 26 млн. лева, с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

Въпросът на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев бе какво се случва с неустойката в размер на 925 хиляди евро, която е поискана през декември 2020 година във връзка несъблюдение на съглашението от 2018 година с съветската " РСК МиГ ". Гаджев съобщи, че има информация за преведени 138 хиляди евро от съветска страна, след което договорите са трансферирани на Военновъздушните сили като възложител и следваща информация няма.

Заков отговори, че на 28 април 2021 година е подписано тристранно съглашение, според което Военновъздушни сили поема всички права и отговорности, произлизащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, тъй като компанията " РСК МиГ " е предоставила документи за форсмажорни условия - ограничения за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции. Впоследствие са подписани спомагателните контракти за удължение периодите на осъществяването на ремонтните действия.

Гаджев от своя страна напомни за мнения за други форсмажорни условия и прикани да се спре с тях. Депутатът от ГЕРБ евентуално засяга думите на някогашния министър на защитата Стефан Янев, който съобщи, че е бил освободен, защото е желал Съединени американски щати да изплатят на България неустойки заради забавената доставка на изтребителите Ф-16.

Гаджев включи Янев в тематиката и по друга причина. Той съобщи, че е получил публична информация от него, че неустойката, изплатена от съветската страна, е 138 хиляди евро, до момента в който Заков даде данни за изплатени 185 хиляди евро. Министър Заков пое ангажимент да обясни от кое място идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, съгласно който ремонтите са осъществени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в обикновено положение. " Неустойката е свършила доста добра работа. Допълнителните съглашения са изпълнени и няма вреди за българските Военновъздушни сили ", заключи тематиката Заков.

Източник: petel.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg