България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс

...
България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс
Коментари Харесай

България се изкачи с 20 места в индекса на Репортери без граници

България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс за независимост на медиите на неправителствената организация " Репортери без граници ". Според организацията тази независимост остава нежна и нестабилна в страната ни, която е " една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз ". " Малкото самостоятелни гласове в България работят под непрекъснат напън ", показват още от " Репортери без граници ".


След като години наред страната ни бе поставяна все по-назад в показателя, от 2021 насам има нанагорнище, като в този момент тя е на 71-во място в света от общо 180 страни. От страните членки на Евросъюза като по-малко свободни са избрани медиите в Унгария, Малта и Гърция.

" Репортери без граници " разгласяват класацията си обичайно на днешния 3 май, който е Световен ден на свободата на печата. Според тазгодишния показател, най-свободни са медиите в Норвегия, а минимум свободни - тези в Северна Корея.

Според тазгодишния Индекс на медийната независимост обстановката е " доста сериозна " в 31 страни, " сложна " в 42, " проблематична " в 55 и " добра " или " приемлива " в 52.

" Индексът демонстрира голямо своенравие в обстановки с огромни възходи и спадове и невиждани промени. Като да вземем за пример издигането на Бразилия с 18 позиции и рухването на Сенегал с 31. Тази неустойчивост е резултат от увеличената настъпателност от страна на управляващите в доста страни и увеличаващата се неприязън към публицистите в обществените медии и физическия свят. Непостоянството е и следствие от растежа на промишлеността за подправено наличие, което създава и популяризира дезинформация и обезпечава принадлежности за основаването ѝ ", показва генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР