България се е изкачила от 37-о на 35-о място в

...
България се е изкачила от 37-о на 35-о място в
Коментари Харесай

България изпреварва 6 страни от ЕС според Глобалния индекс на иновациите

България се е изкачила от 37-о на 35-о място в света от общо 132 изследвани страни в. Той се изготвя от Световната организация за интелектуална благосъстоятелност от 2007 година насам.

В класацията изпреварваме редица други страни от Европейски Съюз, като Латвия (38-ма позиция), Литва (39), Полша (40), Хърватия (42), Гърция (47), Румъния (48), а също по този начин и прилежащите Сърбия (54), Турция (41), Северна Македония (49), както и Русия (45).

Нашата страна е с резултат от 42,2 пункта, до момента в който преди всичко се класира Швейцария с 65,5, а по-късно са Швеция с 63,1, Съединени американски щати с 61,3 и  Великобритания с 59,8.

Веднага преди България в класацията са ОАЕ и Унгария, а след нас се подреждат Малайзия и Словакия.

Глобалният показател на нововъведенията (GII) регистрира параметри като институции, човешки капитал и научни проучвания, инфраструктура, развиване на пазара и бизнеса, познания и технологии, творчество.

България се показва най-добре

при креативните артикули и услуги (21-о място). В тази област страната ни реализира резултати, сравними с тези на стопански системи с високи приходи като Норвегия (20-о) и Италия (29-о), се показва в отчета, поместен на уеб страницата на СОИС. България още веднъж е най-зле в пазарното рационализиране (72-о място), въпреки да се следи усъвършенстване.

В групата на стопанските системи с по-високи междинни приходи страната ни към този момент е на второ място, измествайки Малайзия на трета позиция. Лидер е Китай, който е и единствената стопанска система от тази категория в топ 30 на показателя - на 12-о място. България и Малайзия са единствените други стопански системи от групата, които са покрай топ 30, акцентират от СОИС.

Европа продължава да е вторият най-иновативен район в света след Северна Америка. На Стария континент се следят огромен брой новаторски стопански системи: 16 от тях са иновационни водачи (т.е. в топ 25). Общо 10 се изкачват нагоре: Франция (11-а), Исландия (17-а), Австрия (18-а), Естония (21-ва), Унгария (34-а), България (35-а), Словакия (37-а), Литва (39-а), Русия (45-а) и Беларус (62-ра).

В света топ 10 се добавя от Нидерландия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия.

В дъното на класацията

са Ангола, Йемен, Гвинея, Нигер и Бенин. Според създателите на отчета въздействието на рецесията, породена от пандемията от ковид, е " извънредно неравномерно " в другите стопански браншове. Инвестициите в научно-изследователска и развойна активност са нараснали фирмите, занимаващи се с интернет технологии, програмен продукт, фармацевтични средства и биотехнологии. В същото време в региона на превоза и пътуванията е регистриран спад на този тип вложения.

Много браншове демонстрираха впечатляваща резистентност, изключително тези, които интензивно цифровизират, употребявайки технологии и нововъведения, разяснява генералният шеф на СОИС Дарън Танг По думите му нововъведенията играят значима роля за превъзмогване на общите провокации, пред които сме изправени, и за създаване на по-добро бъдеще.

СОИС е профилирана организация на Организация на обединените нации със 193 страни членки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР