„България сама може да добива природен газ, имаме количества, гарантиращи

...
„България сама може да добива природен газ, имаме количества, гарантиращи
Коментари Харесай

Еленко Божков: България има собствена алтернатива за газова диверсификация

„ България сама може да добива природен газ, имаме количества, гарантиращи към 30 милиарда. Ако се модернизират технологиите, ще можем да добием и към 80 милиарда и ще имаме обезпечени количества за към 30 години”, изясни той.

На този стадий съществуват и други други възможности, които обаче България не може да употребява, добави специалистът.

„ Страната може да бъде задоволена като се доставя част от нужния газ по Трансбалканския кулоар - това е неизползвания газопровод за директен газ от Русия през Украйна и Румъния към България. По него има опция да се придвижват 17 милиарда кубични метра, изцяло задоволително количество. Проблемът е, че газопроводът е запазен от „ Газпром”. С нужната правна помощ от Европейски Съюз може да се позволи потреблението му, само че това лишава време.

Строежът на терминала за полутечен природен газ в Александруполис също доста ще помогне на България, като и цената на газа ще по-ниска.

„ Газовите потоци са намалели с към 22%. Управляващите би трябвало да стартират да приказват почтено по тематиката, до момента нищо не се схваща от думите им. Закъсняхме да резервираме количества както на терминалите в Полша, закъсняхме и с връзката с Комотини. Напълно допустимо е цената, която ще плащаме да бъде и с 50% по-скъпа”, сподели още Еленко Божков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР