България, Румъния, Гърция и Сърбия, наричани още Балканска четворка, ще

...
България, Румъния, Гърция и Сърбия, наричани още Балканска четворка, ще
Коментари Харесай

България и три съседни страни ще предложат общи проекти на Китай

България, Румъния, Гърция и Сърбия, наричани още Балканска четворка, ще предложат общи за страните инфраструктурни планове на китайски вложители. Това се разбра откакто министър председателите на четирите страни се срещнаха довечера в Букурещ. В диалозите с хазаин първата жена министър-председател на Румъния Виорика Дънчела, участваха още министър председателят на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Общите инфраструктурни планове бяха тематика и на третата среща на Балканската четворка. Предните две бяха във Варна и в Белград през предходната година и тогава бяха набелязани три основни плана. На първо място бе подложен железопътният кулоар от Средиземноморските пристанища на Гърция през българските Варна и Бургас на Черно море до Русе на Дунав, а оттова с разклонения към Белград и Букурещ. Другите два плана са енергийни – създаване на газовите връзки сред България и Гърция и построяването на терминал за полутечен газ на гръцкото пристанище Александруполис, откъдето да идва природен газ от Катар.

Третият мост над Дунав ще бъде част от пакет планове, който четирите страни ще предложат на Китай за финансиране, се разбра след диалозите. " Преди края на юни ще сме в Солун, а 5-8 юли ще е срещата с Китай в София. Срещата се изтегля напред, тъй като Китай желае да взе участие на Балканите ", разгласи българският министър-председател.

" Изводите са, че ще създадем взаимна работна група на транспортните министри, с цел да може те да конкретизират плановете ", заяви сръбският президент Александър Вучич. Проектите би трябвало да са подготвени до юли месец, с цел да бъдат показани на срещата 16 плюс 1 на източноевропейските страни с Китай, която тази година е в София.

Третият мост на Дунав ще е при Русе по предложение на Румъния. България поддържа това предложение, тъй като то ще приключи отвесните европейски коридори. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов.

" Ние не сме Вишеградската четворка, която слага цели за общи политики. Не, ние желаеме инфраструктура, цифрова инфраструктура, пристанища, да подвигаме растежа на стопанската система ", съобщи още Борисов.

" Третата ни среща потвърждава, че можем да подкрепим общите ни цели ", сподели Виорика Дънчила. Тя поздрави сръбския президент Александър Вучич за ролята на Сърбия в района. Румъния поддържа постигането на задачите на българското председателство във връзка с Западните Балкани, сподели Дънчила по адрес на българския министър председател Бойко Борисов.

" Този формат е добра опция да идентифицираме по какъв начин да си сътрудничим за икономическо развиване ", сподели още румънският министър председател.

Искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и Дунав, доста значим е и планът сред Солун, София и Букурещ, съобщи гръцкият министър председател Алексис Ципрас.

Много значим план е връзката за транспорт на природен газ сред Гърция и България, напомни още той. Трябва да търсим финансиране от Европейски Съюз, само че и от начинания като " 16 плюс 1 " (която включва Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа - бел. ред.), където до момента Гърция бе наблюдаващ, само че ще стане член, сподели още Ципрас.

" Искаме да сме идната страна член на Европейски Съюз и без вашата поддръжка не можем да го осъществяваме ", съобщи още Вучич. Разговаряхме за завършване на автомагистралата към България и нашия сегмент към Скопие, добави сръбският президент. Присъединяването на Сърбия бе подкрепена от България, Гърция и Румъния.

" Макрон приказва за промени в Европейски Съюз, само че съм уверен, че Меркел ще помогне най-много да пернат Балканите напред. Можем да сме доста хубаво място за живеене, а в това време всеки момент да сме на косъм. Проблемът постоянно става общ и постоянно е с жертви и големи опустошения. Не са леки решенията на Вучич, само че без да преглътнем Косово и Босна и Херцеговина не може Балканите да вървим напред ", съобщи Бойко Борисов. Той изясни, че приемането на Сърбия в Европейски Съюз ще е връщане на страната в Европа, където й е мястото.

Държавите, които вървят по пътя към Европейски Съюз, би трябвало да изпълнят условията, а ние би трябвало да им помогнем да обезпечат кротичък район ", сподели пък Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция.

Присъединяването на Балканите стартира през 2003 година в Солун, тогава и участието на България и Румъния бе на дневен ред. Трябва да продължим започнатото преди 15 години и в този момент в София ще подновим полемиката за Западните Балкани, добави Ципрас. Идеята за срещата ЕС-Западни Балкани бе инициирана в този формат, когато се срещнахме във Варна, напомни гръцкият министър-председател. Българското председателство е Балкански триумф, би трябвало идващите ръководи на Австрия и Румъния да продължат линията, съобщи още Ципрас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР