България рискува да пропусне възможността за влизане в еврозоната през

...
България рискува да пропусне възможността за влизане в еврозоната през
Коментари Харесай

Ако нямаме редовен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

България рискува да пропусне опцията за влизане в еврозоната през 2024 година и в случай че това се случи, идната опция ще бъде най-рано през 2026 година Критично значимо е да има постоянно държавно управление с постоянен бюджет - и за влизането в еврозоната, и за Шенген. Оптимист съм, че ще има такова с третия мандат през януари.
Това заяви  бившият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков.
Според Дянков и при постоянен кабинет влизането в еврозоната ще бъде огромно предизвикателство поради високата инфлация в България и би трябвало да се одобряват незабавни ограничения от служебното държавно управление.
" Основната  тематика, която сега стои на масата в Брюксел по отношение на влизането на България в еврозоната, е че нашата инфлация е доста над междинната в Европа. Ние сме над 5 процентни пункта. Някой може да каже 5 % не е толкоз доста, само че Хърватия, която беше призната единствено преди няколко месеца беше  с 0,6% над  инфлационната стойност - междинната за Европа, и там имаше много диалози. Ние един тип сме 7 пъти над това, което беше Хърватия ", разяснява Дянков. Според него с цел да овладее повишаването България би трябвало да мисли за ограничения за ограничение на цените на съществени артикули като самун, сирене, яйца, масло, мляко, по образеца на страни като Гърция и Испания. Идеите за понижаване на Данък добавена стойност на разнообразни групи артикули не работят - това не оказва помощ на крайния консуматор, безапелационен е Дянков.
Отказът на служебното държавно управление да внесе проектобюджет за 2023 година е вярно решение, тъй като в противоположен случай на второ четене би се получило наддаване в Народното събрание, от което никоя партия не би могла да излезе, сподели още Дянков. Според него обаче е доста значимо да има постоянен бюджет най-късно до април.
" Някъде края на март, началото на април е лимитът за приемане на постоянен бюджет. Първо тъй като доста системи изнемогват. И второ, с цел да влезем в еврозоната на нас ни би трябвало постоянен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази позиция това значи постоянно държавно управление. Не постоянен бюджет със служебно държавно управление, а постоянен бюджет с постоянно държавно управление ", разяснява Дянков. " Ако изпуснем пролетта, това автоматизирано ни забавя с 2 години за еврозоната. Вместо да се приказва за януари 2024-та, ще се приказва за януари 2026-а. Просто тъй като за две следващи години би трябвало да изпълняваме Маастрихтските критерии ", добави той. Според Дянков възможностите да има образувано държавно управление с трети мандат, най-вероятно на " Български напредък ", са положителни, като в него се обрисува да влязат още ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР