България произвежда около 63 вида хляб. Цената обаче се задържа

...
България произвежда около 63 вида хляб. Цената обаче се задържа
Коментари Харесай

Мариана Кукушева каза какво да очакваме относно цената на хляба

България създава към 63 типа самун. Цената обаче се задържа най-дълго време една и съща на пазара с помощта на нулевата Данък добавена стойност ставка на продукта. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

" Това е един от резултатите, които директно се отразяват върху пазара, тъй като всяка друга храна сме очевидци като консуматори по какъв начин трансформира своята цена, за жалост, в повишаващ се тренд, съвсем всяка седмица. При хляба не стоят тъкмо по този начин нещата. Към момента всичко е умерено при хлебопроизводителите, тъй като цената на пшеницата е безапелационна и сигурна, няма лъкатушения, няма гърмежи на борсата – пшеницата има борсова цена. Има задоволително количество, няма никога свръхтърсене или свръхпредлагане. Т.е. имаме една съставния елемент, която е съвсем непрекъсната. Цената на силата сега е също непрекъсната. Приехме, че тол таксите са увеличени три пъти, и ние ги плащаме най-редовно, тъй като най-транспортираната храна е хлябът и той има най-тежката логистика ", изясни Кукушева.

Тя обърна внимание, че единствените терзания са свързани с нарастващата цена на дизела, защото той съставлява главното гориво за превозването на продуктите и се отразява в ценообразуването на всички артикули и услуги в България. 

Мариана Кукушева изрази очакване Националния съвет за тристранно съдействие, който през днешния ден заседава,  да удостовери нулева ставка за хляба и брашното: " Мисля, че на фокус са законодателните промени, които следва да бъдат признати в доста къс период, свързани с бюджета на страната. Що се отнася до нулевата Данък добавена стойност ставка на хляба – тя е потвърдила своя извънредно обществен резултат, тъй като касае джоба на всеки български консуматор директно. И най-много на уязвимите групи население в България, което съставлява един значителен % от обществото. Очаквам нулевата Данък добавена стойност ставка на хляба и брашното да бъдат доказани от Тристранката, тъй като мисля, че няма член, който да не е уверен в мощния антиинфлационен резултат. Що се отнася до нас, сектора, по какъв начин ще се отрази нулевата Данък добавена стойност ставка на хляба – бих споделила, че по този метод се ликвидира сивата стопанска система. Т.е. към този момент нямаме два типа цени – с Данък добавена стойност и без Данък добавена стойност. Хлябът се предлага само и единствено без Данък добавена стойност ", разяснява още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР