България продължава с инициативите си неусвоените пари по европрограмите да

...
България продължава с инициативите си неусвоените пари по европрограмите да
Коментари Харесай

България иска неусвоени европари за проекти в лозя да се пренасочат за Covid компенсации

България продължава с самодейностите си неусвоените пари по европрограмите да се пренасочат като обезщетения за пандемията, вместо да се извършват капиталови планове.
Земеделският министър Десислава Танева е предложила във вторник всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски стратегии, да имат право да програмират изключителна мярка. Идеята е посредством нея да се подкрепят производителите на винено грозде, които са наранени Covid-19, оповестиха от ведомството ѝ. Предложението е направено по време на неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие в гр. Кобленц, Германия.

От Министерство на земеделието обаче не прецизират на каква сума възлизат неусвоените средства. Mediapool научи, че ще се пресмята и ще е ясна до 15 октомври.

За предлагането си Танева се стимулира, че ограниченията на равнище Европейски Съюз досега се отнасят най-вече до избите, само че не и до самите производители на грозде за вино. “Кризата с ковид наложи затварянето на канали за реализация. Бяха изменени навиците на потребителите, което удостоверява потребността от спомагателен инструментариум за поддръжка на равнище ЕС”, посочи земеделският министър.

По думите ѝ, обстановката постанова Европейски Съюз да предприеме ограничения за усилване на поддръжката към районното произвеждане, късите вериги за доставка на храни и организациите на производителите. “Това ще е поддръжка и за дребните стопанства, което в последна сметка е и част от Общоевропейската селскостопанска политика и би се приело доста добре от общностите”, уточни министър Танева. Тя сподели още, че рецесията изисква нужда от гъвкави ограничения, които да се подхващат от страните-членки за сигурност на участниците в хранителната верига.

По същата скица 106 млн. лева от Програмата за развиване на селските региони бяха пренасочени за подкрепяне на производители на плодове, зеленчуци, животновъди, преработвателни предприятия и други. Оказа се, че средства с изключение на от ограничения, по които има спестени пари, се трансферират и от в селата и то в размер на цели 30 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР